Rusija raspoređuje vojnu policiju na Golanskoj visoravni

Donald Trump je priznao Golan, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine od Sirije i kasnije anektirao (Arhiva)

Rusija će rasporediti svoju vojnu policiju na granici između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane nakon višesedmičnog jačanja napetosti u tom području.

Izrael je u noćašnjem napadu na dio Golanske visoravni koji drži Sirija ubio sedmericu pripadnika oružanih grupa, objavio je u četvrtak izraelski radio.

Sergej Ruckoj, visoki dužnosnik ruskog ministarstva dobrane, rekao je da je ruska vojna policija u četvrtak počela ophodnje na Golanskoj visoravni te planira uspostaviti osam kontrolnih tačaka na tom području.

Rusko prisustvo privremeno

Kazao je da Rusija pruža podršku mirovnim snagama UN-a na Golanskoj visoravni koje su suspendirale svoje aktivnosti tamo 2012. jer im je sigurnost bila ugrožena.

“UN-ove mirovne snage danas su u pratnji ruske vojne policije provele prve ophodnje u šest godina u zoni razdvajanja”, rekao je.

Dodao je da je rusko prisustvo privremeno i da će kontrolne tačke biti predane sirijskoj Vladi kada se situacija stabilizira.

Izrael lobira kod Kremlja da iskoristi svoj utjecaj na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Teheran kako bi se smanjilo iransko vojno prisustvo u Siriji.

Izrael smatra Iran i njegove saveznike iz Hezbollaha direktnom prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Tu poruku prenio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku u Moskvi.

Izvor: Agencije