Brexit u fokusu sastanka Macrona i May

May će na sastanku Macronu objasniti stav Londona u pregovorima o Brexitu i budućnosti odnosa sa EU (EPA)

Sastanak Emmanuela Macrona i britanske premijerke Therese May u letnjoj rezidenciji francuskog predsednika biće uglavnom posvećen Brexitu, pošto se približavaju rokovi za izlazak Britanije iz EU, saopštila je Jelisejska palata.

Macron će u petak popodne primiti Theresu May u tvrđavi Breganson, predsedničkoj rezidenciji u mestu Borm-le-Mimoza na jugoistoku Francuske, gde on počinje svoj odmor.

Njih dvoje će održati uveče radni sastanak od oko dva sata, a zatim će se pridružiti supružnicima Brigitte Macron i Philipu Mayu na “prijateljskoj” večeri u četvoro na tom imanju, navodi se u saopštenju.

Theresa May, koja se upravo vratila sa odmora u Italiji, na sastanku će Macronu “objasniti stav Londona u pregovorima o Brexitu i budućnosti odnosa sa EU”, navodi Jelisejska palata.

Francusko predsedništvo naglašava da posle razgovora neće biti izdato saopštenje, jer “Pariz neće preuzimati ulogu u pregovaračkom procesu koji vodi Michel Barnier, koga je EU zadužila za to”.

Tek predstoje važna pitanja

Barnier je, u tekstu koji je u četvrtak objavio Figaro, rekao da je EU sa Londonom već 80 odsto saglasna u pogledu sporazuma o izlasku te zemlje iz Unije, ali da tek treba postići dogovor o važnim pitanjima, pre svega o spornom pitanju granice između Severne Irske, koje se Brexit tiče, i Irske, koja je članica EU.

Novi šef britanske diplomatije Jeremy Hunt, koji je u ponedeljak posetio Pariz, izrazio je zabrinutost zbog “istinske opasnosti od Brexita bez sporazuma”.

Pregovori EU-Velika Britanija inače tapkaju u mestu više meseci, a dve strane treba da postignu sporazum do sredine oktobra da bi se sproveo organizovan razlaz, predviđen krajem marta 2019. godine.

Izvor: Agencije