Irački avioni usmrtili 28 pripadnika ISIL-a u Siriji

Novi borbeni avioni F-16 zamijenit će ruske Migove 29 i zračne snage prilagoditi NATO-ovim standardima

 (Arhiva)
Novi borbeni avioni F-16 zamijenit će ruske Migove 29 i zračne snage prilagoditi NATO-ovim standardima (Arhiva)

Iračke snage sigurnosti saopćile su danas kako su izvele dva zračna napada na ciljeve oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i tom prilikom ubile 28 pripadnika ove grupe, prenose agencije.

Oni su naveli kako je meta jednog od zračnih napada koji su izveli mlazni borbeni avioni F-16 bio sastanak budućih bombaša samoubica koji su namjeravali izvesti napade u Iraku tokom naredne sedmice za vrijeme muslimanskog praznika Eid al-Adha (Kurban Bajram).

U tom zračnom udaru ubijeno je 20 ISIL-ovaca, dok je u drugom udaru ubijeno još osam, prenosi agencija AP.

Oba napada izvedena su na istoku Sirije, u blizini granice sa Irakom.

Brojni udari od decembra

Iračke zračne snage od decembra prošle godine izvele su brojne udare na teritoriju Sirije koja je pod kontrolom ISIL-a, nakon što je premijer Iraka Haider al-Abadi objavio pobjedu nad ovom oružanom grupom.

Tokom vrhunca snage, ISIL je kontrolirao velike dijelove Iraka i Sirije, procjenjuje se kako je teritorija pod kontrolom ove oružane grupe iznosila približno 110.000 kvadratnih kilometara.

Do oktobra 2017. godine, ta površina se smanjila na približno 10.000 kvadratnih kilometara, većinom na istoku Sirije.

Administrativna prijestolnica ISIL-a jedno vrijeme je bio Mosul, grad na zapadu Iraka koji su jula 2017. oslobodile iračka vojska i njoj bliske paravojne snage uz pomoć međunarodne koalicije na čelu sa SAD-om nakon skoro jednogodišnje borbe.

Kako pokazuje istraga agencije AP s kraja prošle godine, između 9.000 i 11.000 osoba je poginulo tokom borbe za oslobođenje Mosula, a stopa smrtnosti civila je bila više 10 puta nego što se ranije javljalo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO