Vatikan: ‘Stid i tuga’ zbog izvještaja o pedofiliji

Theodor McCarrick
Vatikan je trajno razriješio bivšega kardinala Theodorea McCarricka, zbog seksualnog zlostavljanja odraslih i maloljetnika (EPA)

Vatikan je izrazio “stid i tugu” nakon objave američkog izvještaja o pedofiliji u Katoličkoj Crkvi u SAD-u.

Porota u Pennsylvaniji je prije dva dana objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi kojom je utvrđeno da je 301 svećenik u toj saveznoj državi spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina.

Američka biskupska konferencija zatražila je u četvrtak od Vatikana da pokrene neovisnu istragu o bivšem kardinalu Theodoru McCarricku iz Washingtona kojeg se optužuje za spolno zlostavljanje, a koji je prošli mjesec podnio ostavku.

Zahtjev je upućen dva dana nakon što je porota u Pennsylvaniji objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi, kojom je utvrđeno da je 301 svećenik spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina.

Novi mehanizam za prijavu i istragu

Kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Američke konferencije katoličkih biskupa, rekao je da je jedan od glavnih uzroka koji su do toga doveli propusti nadređenih biskupa, prenosi Hina.

Organizacija je objavila da će uvesti novi mehanizam za prijavu takvih kaznenih djela i njihovu istragu bez miješanja biskupa koji su nadređeni optuženim svećenicima.

Taj će mehanizam uključivati više članova Crkve koji nisu svećenici, ali su stručni za provedbu zakona ili psihologiju.

Izvor: Agencije