Ministar finansija: Turska će biti jača nego ikad

Berat Albayrak, Turska, Ministar financija
Berat Albayrak je na telekonferenciji razgovarao s hiljadama investitora kako bi ih izvijestio o trenutnom stanju turske ekonomije (Reuters)

Ministar financija Turske Berat Albayrak rekao je u četvrtak međunarodnim investitorima na telekonferenciji da će Turska izaći iz “tečajnih oscilacija” jača nego ikad.

Albayrak je na telekonferenciji razgovarao s tisućama investitora kako bi ih izvijestio o trenutačnom stanju turske ekonomije, prenosi Tanjug agenciju AP.

Televizija NTV navodi da je Albayrak investitorima rekao da su turske banke “zdrave i jake” te da će prioritet ostati borba protiv inflacije, uvođenje strukturnih reformi i stroga monetarna politika.

Kako je navedeno, ministar je rekao da neće biti ograničenja na protok novca.

Zabrinutost investitora

Agencija AP navodi da su međunarodni investitori zabrinuti zbog velikog vanjskog duga Turske i odluke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da središnjoj banci ne dozvoli da poveća kamate u cilju podrške valute, što stručjaci smatraju da je neophodno.

Njemački ministar financija Olaf Scholz izjavio je u četvrtak kako turska ekonomija ima golem značaj za Njemačku, kao i za Europsku uniju.

Turski ministar financija Berat Albayrak i njegov njemački kolega Scholz razgovarali su telefonom o sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države uvele Turskoj.

U priopćenju Ministarstva financija Turske se navodi da su se dvojica dužnosnika usuglasila da poduzmu potrebne korake kako bi ojačali bilateralne ekonomske odnose.

Albayrak je, također, kazao da je podrška Turskoj značajna i u smislu jačanja pozitivnih odnosa s EU-om.

Dvojica ministara su tijekom razgovora odlučili da se sastanu 21. rujna u Berlinu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su ranije u četvrtak telefonom o značaju razvoja ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene, priopćio je neimenovani izvor iz turskog Predsjedništva.

Blagi porast lire

Prema njegovim riječima, dvojica predsjednika su ugovorila sastanak ministara financija svojih država, a Macron je rekao kako je ekonomska stabilnost Turske bitna za Francusku, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Turska lira zabilježila je u četvrtak blagi porast, ali je i dalje na tečaju od ispod šest lira za jedan dolar, nakon što su Sjedinjene Američke Države priopćile da neće ukinuti carine na tursku robu čak i ako Ankara oslobodi uhićenog američkog pastora Andrewa Brunsona i obećanja Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Turskoj.

Turska je u srijedu udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju, a Bijela kuća je osudila taj potez Ankare.

Izvor: Agencije