Videopriča: Zašto Ujguri napuštaju Kinu

Nadzorne kamere, konstantan strah od hapšenja, a navodi se da su hiljade zatvorene u takozvanim reedukacijskim kampovima, prisililjeni da se odreknu svog kulturnog i religijskog identiteta.

Blizu 11 miliona Ujgura i drugih turkijskih manjina žive u pretežno muslimanskoj regiji Xinjiang. Kineska vlada gleda na ovu grupu koja govori jezikom iz turkijske grupe jezika kao na opasne separatiste.

Ujguri su pod dodatnim pritiskom zbog prisilnih „kućnih boravaka“ od početka 2018. godine. To je dio takozvane „Udri jako“ kampanje, osmišljene kako bi se borilo protiv, što kineska vlada doživljava, sigurnosnih prijetnji.

Službenik vlade u domovima ljudi

„Taj program u osnovi podrazumijeva boravak vladinih službenika u domovima ljudi, preko noći, nekad i više dana, kroz više sedmica,“ objašnjava Sophie Richardson iz Human Rights Watcha.

Službenici prikupljaju informacije o porodicama uključujući njihova politička stajališta i „probleme“ kao što su nečistoća.

A ovo nije ništa novo – od 2014. godine, vlada Xinjianga poslala je stotine hiljada službenika u domove ljudi … „kako bi nadzirali ljude u vlastitom domu i najintimnijim trenucima. I kako bi uvjerili ljude, koje vlada smatra potencijalno nelojalnim, da podržavaju Kinesku komunističku partiju.“ [Sophie Richardson].

HRW: Kršenje ljudskih prava

Human Rights Watch kaže kako ova praksa krši ljudska prava. „Ovo krši brojna međunarodna prava. To je serija veoma agresivnih i nametljivih koraka koje koriste centralne i regionalne vlasti kako bi pratili svaki aspekt života Ujgura – koji jezik koriste, koliko često se mole bogu. Jako je zabrinjavajuće da kineska vlada pribjegava takvim taktikama,“ objašnjava Sophie Richarson.

Hiljade su pobjegle iz sjeverozapadne Kine u Tursku. Ali kineski zvaničnici u izjavama umanjuju svoju uključenost u ovom progonu govoreći kako Ujguri uživaju „potpunu religijsku slobodu.“

Izvor: AJ+