Zvaničnici SAD-a i Turske razgovarali o američkom svećeniku

Na zahtjev turskog amabasadora, John Bolton se sastao u Bijeloj kući sa ambasadorom Turske (AP)

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton razgovarao je sa turskim ambasadorom u SAD-u o pritvorenom američkom svećeniku Andrewu Brunsonu u Turskoj te odnosima SAD-a i Turske, saopćila je Bijela kuća.

“Na zahtjev turskog amabasadora, John Bolton se sastao u Bijeloj kući sa ambasadorom Turske u SAD-u Serdarom Kilicom. Razgovarali su o pritvoru američkog svečenika Brunsona u Turskoj te o državnim odnosima SAD-a i Turske”, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Uprkos nekim medijskim objavama da je SAD odredio Turskoj rok za predaju Brunsona, američki dužnosnici rekli su da nije postavljen nikakav rok.

Nije bilo znaka da su Sjedinjene Države bile spremne pregovarati s Turskom oko Brunsona, a predsjednik SAD-a Donald Trump naizgled je zadovoljan uvođenjem određenih privrednih pritisaka za ekonomiju Turske.

Bez dobrih odnosa

Trump je prošle sedmice i tweetao da odnosi SAD-a i Turske “nisu u ovom trenutku dobri!” te izjavio da je odobrio udvostručenje carina na uvoz čelika i aluminijuma iz Turske.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Kevin Hassett izjavio je u ponedjeljak kako Trumpova administracija “vrlo pažljivo” prati finansijsku situaciju u Turskoj, nakon što je turska valuta lira rekordno pala prema američkom dolaru.

Izvor: Agencije