Trumpov zakon: Moderni arsenal umjesto tenkova i aviona

Zakon će omogućiti i nabavku novog nosača aviona (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak zakon o godišnjoj odbrambenoj potrošnji vrijedan 716 milijarda dolara koji predviđa modernizaciju i jačanje američkih oružanih snaga.

Trump je zakon potpisao na svečanosti u američkoj vojnoj bazi Fort Drum, 400 kilometara sjeverozapadno od New Yorka, u prisustvu više hiljada američkih vojnika, prenosi Hina.

“Ovaj je zakon najvažnije ulaganje u našu vojsku, u naše borce, u modernoj historiji”, rekao je Trump.

“Zahvaljujući njemu zamijenit ćemo zastarjele tenkove, avione i brodove najsavremenijom i najsmrtonosnijom tehnologijom ikad razvijenom”, dodao je američki predsjednik.

Modernizacija oružja

“Nadamo se da ćemo biti toliko snažni da to oružje nikada nećemo morati upotrijebiti, ali ako ga ipak budemo morali upotrijebiti, niko neće imati nikakvih izgleda”, naglasio je Trump.

Zakon omogućuje nabavu 77 novih najsavremenijih aviona F-35, novi nosač aviona i druga borbena plovila, kao i modernizaciju nuklearnog arsenala, objavila je Bijela kuća.

Također predviđa povišicu za zaposlene u oružanim snagama u iznosu od 2,6 posto, što je najveće povećanje plaće u posljednjih devet godina.

Zakon pokriva potrošnju za fiskalnu godinu 2019. koja počinje 1. oktobra.

Izvor: Agencije