Pet zemalja EU-a prihvatit će migrante s ‘Aquariusa’

Migranti, Izbjeglice, Spašavanje
Spašeno 10 osoba, od kojih je četvero njih odmah prebačeno u bolnicu, dok se tri vode kao nestale (EPA)

Pet zemalja Evropske unije pristalo je da prihvati neke od 141 migranata s humanitarnog broda “Aquarius”, objavila je Evropska komisija, nakon čega je i Malta objavila da će dopustiti privremeno uplovljavanje brodu koji danima na Mediteranu traži luku za prihvat.

Brod “Aquarius”, kojim upravljaju francusko-nemačka humanitarna organizacija SOS Mediteran i Lekari bez granica, spasio je migrante u dve odvojene operacije i sada se nalazi u međunarodnim vodama između Italije i Malte, dva meseca nakon intenzivne diplomatske krize podstaknute novom italijanskom Vladom, koja je odlučila da zatvori svoje luke za migrante, jer ne želi da postane izbeglički logor.

Francuska, Španija, Nemačka, Portugalija i Luksemburg pristali su da preuzmu neke od 141 migranata s humanitarnog broda “Auquarius”, objavila je EK, piše Reuters.

Potrebno trajno rješenje migrantskog pitanja

Međutim, kako prenosi Reuters, evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos rekao je da blok treba da pronađe trajno rešenje za migrantsko pitanje.

“Ne možemo da se pouzdamo u ad-hoc dogovore, trebaju nam održiva rešenja. Ne leži odgovornost samo na jednoj ili više država članica, već na celoj EU”, kazao je Avramopoulos.

Predsednik španske pokrajine Katalonije Quim Torra predložio je humanitarnom brodu “Aquarius” sa 141 migrantom da pristanu u njihovu regiju i na Twitteru  predložio letovališta Palamos, Vilanove i St. Carles de la Rapita te poručio kako će “Katalonija uvek biti zemlja prihvata”.

U Francuskoj su spremnost za prihvat dela migranata oglasile luka Sete, na jugu, i vlasti ostrva Korzika.

Portugalija je spremna da prihvati 30 od ukupno 244  migranata na brodovlju u Mediteranu, a to znači “Aquariusu” i drugim brodicama koje su sada na Malti, navela je portugalska Vlada u saopštenju.

Nakon tih objava, Malta je ponudila uplovljavanje, prenosi nemačka agencija dpa.

“Malta će napraviti ustupak dopuštajući plovilu ulazak u njene luke, iako za takav čin nema zakonske obaveze”, rečeno je izjavi i dodano kako će migranti biti naknadno raspoređeni širom Francuske, Nemačke, Luksemburga, Portugalije i Španije.

“Malteška Vlada smatra ovo konkretnim primerom europskog vođstva i solidarnosti”, piše u izjavi.

Tri puta više migranata nego 2017.

Usled dugotrajne rasprave između članica EU-a o tome kako upravljati prilivom migranata, Italija i Malta zauzele su čvrst stav u vezi spasilačkih brodova u Mediteranu kojima upravljaju nevladine organizacije i odlučile da zatvore svoje luke za njih.

Španija, koju od 1. juna vodi socijalist Pedro Sanchez, primila je sredinom tog meseca u Valensiji 630 migranata, pošto su ih odbile Italija i Malta.

U utorak je španski premijer Sanchez rekao da bi ta zemlja mogla da primi 60 od 141 migranta i objasnio da “Španija nije najbliža luka, a samim tim ni najsigurnija luka za pristajanje”, istakao je jedan Vladin izvor, prenosi AFP.

Od kako je preuzela dužnost u junu, nova talijanska Vlada populista i antimigrantski nastrojenih stranaka odlučila je da zatvori svoje luke za migrante, ističući da Italija, koja je primila najveći migranata spašenih na moru, jer je njena obala najbliže Africi, više neće biti evropski izbeglički logor.

U Italiju je pristiglo više od 650.000 migranata od 2014. godine, a ona je više puta apelovala na EK da donese rešenje o ravnomerenijoj raspodeli imigratnskog tereta.

Od početka godine više od 25.000 migranata stiglo je u Evropu morskim putem, prema prvim podacima Organizacije za migracije Ujedinjenih nacija, ili blizu tri puta više nego 2017. godine u istom razdoblju.

Izvor: Agencije