Izraelski mediji: Netanyahu se tajno sastao sa Sisijem

Netanyahu i Sisi su navodno razgovarali o egipatskim naporima da se pronađe diplomatsko rješenje za Gazu (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu boravio je u Egiptu u maju, gdje se tajno sastao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem, sa kojim je razgovarao o Gazi, umanjenju blokade i postizanju primirja između Izraela i Hamasa, objavila je privatna izraelska televizija Kanal 10 na osnovu izjava američkih zvaničnika.

Ta televizija je objavila da je Netanyahu 22. maja otputovao u Egipat sa brojnim savjetnicima, gdje je proveo nekoliko sati, a zatim se iste noći vratio u Izrael, prenosi Haaretz i dodaje da je posjeta bila toliko tajna da čak ni ministri iz diplomatsko-sigurnosnog kabineta o njoj nisu bili obaviješteni.

Viši američki zvaničnik rekao je Kanalu 10 da su Netanyahu i Sisi razgovarali o egipatskim naporima da se pronađe diplomatsko rješenje za Gazu, a taj plan podrazumijeva obnavljanje uticaja Palestine u Gazi, dogovaranje primirja između Izraela i Hamasa i olakšavanje izraelsko-egipatske blokade teritorije i obnovu infrastrukture.

Poštovanje primirja, uglavnom

Nezvanično primirje dogovoreno u četvrtak uveče uglavnom se poštuje uprkos tome što je izraelska vojska ubila troje Palestinaca tokom pograničnih protesta i sukoba.

Najmanje 168 Palestinaca ubijeno je od izbijanja protesta na granici s Gazom koji su počeli 30. marta, dok ih je većina podlegla izraelskoj vatri tokom demonstracija.

Ostali su ubijeni u vazdušnim udarima.

Tokom istog perioda jednog izraelskog vojnika ubio je palestinski snajperista, prenosi AFP.

Izvor: Agencije