Iran će nuditi popust na cijenu nafte za azijske kupce

Kina i Indija i dalje nastavljaju uvoziti iransku naftu bez obzira na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma (Al Jazeera)

Iran će osigurati posebnu cijenu nafte za azijsko tržište, saopćio je u ponedjeljak izvor blizak iranskom ministarstvu za naftu novinskoj agenciji Islamske republike (IRNA), javlja Anadolija.

Prema IRNA-u, taj potez je poduzet na bazi normi tržišta nafte i u harmoniji s popustima koje su davali drugi izvoznici nafte.

“Popust je dio prirode globalnih tržišta koje nude svi izvoznici nafte”, saopštila je IRNA.

Kina i Indija i dalje nastavljaju uvoziti iransku naftu bez obzira na američki izlaz iz nuklearnog sporazuma s Iranom u maju i pritiska na druge zemlje da prate sankcije Washingtona protiv Irana.

U maju je Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz nuklearnog sporazuma, koji je 2015. godine potpisan između Irana i grupe P5+1 (pet stalnih članova Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke).

Nuklearni sporazum sa Iranom postavlja ograničenja na iranski nuklearni program u zamjenu za milijarde dolara za olakšanje sankcija.

Blokada iranske nafte

Američki Sate Department 2. jula objavio je svoju namjeru da smanji prihode od iranske nafte na nulu. Sljedećeg dana, iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će, ako SAD oteža izvoz iranske nafte, drugi proizvođači nafte u regiji preživjeti sličnu sudbinu.

Prošle sedmice je počela primjena prvog paketa sankcija Iranu, koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele nakon što je američki predsjednik Donald Trump u maju saopćio da se ta zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma.

Prvi paket sankcija se odnosi na blokadu finansijskih transakcija, trgovinu čelikom, ugljem, aliminijumom, uvoz putničkih aviona i njihovih rezervnih dijelova. Drugi paket sankcija na snagu će stupiti 4. novembra.

Iran izvozi 2,2 miliona barela nafte dnevno u Kinu, Indiju, Evropsku uniju, Južnu Koreju i Japan.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada