Erdogan: Bojkot elektronskih uređaja iz SAD-a

Erdogan je ponovo pozvao Turke da pretvore svoje dolare u tursku liru (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je danas da će njegova zemlja bojkotovati elektronske proizvode iz SAD-a, dok istovremeno stižu izvještaji o tome da se turska lira polako oporavlja.

Erdogan je istakao da Turska preduzima neophodne mjere po pitanju ekonomije, navodeći da je važno zadržati čvrst politički stav.

“Prelazak na stranu valutu, značilo bi popuštanje pred neprijateljem”, kazao je Erdogan, prenosi agencija Reuters.

AP konstatuje da je Erdogan, ne pokazujući znake povlačenja u sporu sa SAD-om, nagovijestio da bi Turska mogla obustaviti nabavku iPhonea američke proizvodnje i kupiti korejski Samsung ili Vestel turske proizvodnje.

Američka agencija napominje da je za sada nejasno na koji način će Erdogan sprovesti bojkot u djelo.

Poziv na kupovanje lire

Erdogan je ponovo pozvao Turke da pretvore svoje dolare u tursku liru da bi pomogli jačanje valute.

Istovremeno je objavljeno da je lira danas u odnosu na dolar 6,55, što je porast vrijednosti turske valute za šest posto u odnosu na jučer.

Centralna banka Turske najavila je jučer niz mjera za pružanje podrške posrnuloj domaćoj valuti i za osiguravanje likvidnosti bankama.

Uz obećanje da će “preduzeti sve potrebne mjere”, centralna banka u Ankari snizila je nivo rezervisanja koje komercijalni kreditori moraju držati kod regulatora i olabavila je propise koji regulišu način na koji upravljaju svojom likvidnošću u lirama i stranim valutama, navodi njujorška agencija Bloomberg.

Ublažavanje ograničenja na rezerve će osloboditi čak deset milijardi lira, šest milijardi dolara i tri milijarde dolara u zlatu, saopćila je centralna banka.

“Centralna banka će pomno pratiti situaciju na tržištu i formiranje cijena, i preduzeti sve potrebne mjere kako bi očuvala finansijsku stabilnost”, dodaje se u saopćenju.

Oporavak lire

Erdogan je jučer kazao da očekuje dalje napade na tursku ekonomiju, ali i da će se lira uskoro vratiti na “racionalne nivoe”.

Turska nacionalna valuta je prije dva dana u jednom trenutku “skliznula” na historijski minimum, budući da je bilo potrebno više od sedam lira za jedan američki dolar.

Erdogan, koji je za pad lire optužio “političku urotu” a ne ekonomske pokazatelje, kaže i da je širenje lažnih vijesti o domaćoj ekonomiji izdaja i da su posljednje akcije SAD-a “nož u leđa” Ankari.

Turska valuta izgubila je četvrtinu vrijednosti prema dolaru od uvođenja američkih sankcija dvojici turskih ministara zbog navodne umiješanosti u hapšenje jednog američkog svećenika u Turskoj.    

Izvor: Agencije