Donald Trump bivšu pomoćnicu nazvao ‘psetom’

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je svoju bivšu pomoćnicu u Bijeloj kući Omarosu Manigault-Newman nazvaom “psetom”, pošto je nastavila javno objavljivati snimke nastale dok je s njim sarađivala.

Njihova svađa eskalirala je po objavljivanju knjige Unhinged (Poremećen), u kojoj Manigault-Newman opisuje godinu dana rada u Bijeloj kući, prenosi Hina.

Manigault-Newman je bila među istaknutijim pristalicama republikanskog predsjednika, a iz Bijele kuće otpuštena je prošlog decembra.

Ovih dana objavila je audiosnimak na kojem je šef osoblja Bijele kuće John Kelly otpušta, kao i snimak poziva s Trumpom na kojoj on govori da s time nije upoznat.

‘Brzo otpustio to pseto’

U utorak je CBS News objavio novi snimak, za koji je rečeno da je neprovjeren, gdje se mogu čuti Manigault-Newman i nekoliko Trumpovih pomoćnika u predsjedničkoj kampanji u oktobru 2016. godine kako raspravljaju o mogućnosti pojavljivanja isječka iz serije Pripravnik, u kojem Trump koristi neke rasne epitete.

CBS Corp, matično poduzeće CBS Newsa, posjeduje izdavačku kuću Simon&Shuster, koja je objavila knjigu Manigault-Newman.

Trump je u ponedjeljak porekao postojanje takvog snimka, citirajući Marka Burnetta, producenta serije Pripravnik.

Neki od pomoćnika kampanje koji se navodno čuju na snimci također su opovrgli postojanje tog razgovora.

U svojoj objavi na Twitteru Trump je pohvalio generala Kellyja zato što je “brzo otpustio to pseto”.

Rasistički i seksistički tonovi

Kritičari su osudili Trumpa zbog rasističkih i seksističkih tonova.

“Predsjednik SAD-a naziva crnkinju psetom? … Kako se usuđuje bilo koga nazvati psetom?”, rekla je za CNN Frederica Wilson, zastupnica Demokratske stranke.

Kellyanne Conway, viša savjetnica u Bijeloj kući, nije direktno odgovorila na pitanje o prikladnosti Trumpovog izbora riječi, ali je za Fox News rekla da nikada nije čula Tumpa da “iznosi rasističke klevete o nekome”.

Trump je angažirao Manigault-Newman kao direktoricu komunikacija (Ureda za odnose s javnošću u Bijeloj kući).

Ruski ‘lov na vještice’

Manigault-Newman poriče mogućnost da bi snosila pravne posljedice zbog snimanja razgovora.

U ponedjeljak je kazala za MSNBC da će, ako to zatraže od nje, dati svoje snimke vladinoj agenciji koja istražuje navodne ruske uplive u američke predsjedničke izbore i mogući utjecaj na Trumpovu kampanju.

Rusija je odbacila optužbe o uplitanju u izbore, a Trump je tu istragu nazvao “lovom na vještice”.

Izvor: Agencije