Đenova: Najmanje 35 poginulih pri urušavanju vijadukta

Facebook/ Davide di Giorgio

Najmanje 35 osoba poginulo je u urušavanju vijadukta Morandi na autoputu A10 u Đenovi, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Agencija Anadolija javlja da je među poginulim osobama, koje su izvučene ispod ruševina, bilo i jedno dijete. Najmanje 13 osoba je teško povrijeđeno, dok se 10 osoba vode kao nestale.

U urušavanju vijadukta je uništen veliki broj vozila, a budući da se neka još uvijek nalaze pod ruševinama u toku je akcija potrage i spašavanja osoba ispod ruševina.

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Toninelli napisao je na Twitteru da s velikom zabrinutošću prati dešavanja u Đenovi.

Premijer Italije Giuseppe Conte je najavio da će posjetiti Đenovu.

Salvini traži odgovornost

Prethodno je italijanski ministar unutaršnjih poslova Matteo Salvini zahvalio vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dobrovoljcima koji su odmah intervenirali i dalje traže preživjele”.

“Nažalost, potvrđeno je da je smrtno stradalo tridesetak osoba i puno je teško povrijeđenih”, rekao je Salvini na konferenciji za novinare u Cataniji, na Siciliji.

Dodao je da se “obavezuje Italijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini”.

“Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji”, zaključio je Salvini.

Italijanska agencija Ansa javlja kako zvaničnici sumnjaju da je nedovoljna stabilnost konstrukcije uzrok urušavanja, prenosi AP.

Mediji su objavili fotografije na kojima se vidi kako veliki dio puta nedostaje.

Agencija Reuters navodi kako je nadvožnjak izgrađen 60-tih godina prošlog stoljeća, a rekonstruiran 2016. godine.

Bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi. 

Reuters piše kako je upravitelj autoceste rekao da su u vrijeme kolapsa trajali radovi učvršćivanja njegovih temelja te da je vijadukt bio pod stalnim nadzorom. 

Apokaliptična scena

Franco Nativo, novinar televizije Telegenova koji je na mjestu događaja, otkrio je za informativni program SkyTG24 kako vidi barem „osam do devet“ vozila zgnječenih ispod odlomljenih dijelova ceste.

„Scena je apokaliptična“, istakao je Nativo. 

Vatrogasne službe su na Twitteru potvrdile kolaps vijadukta Morandi i objavile kako traje velika operacija spašavanja. 

Izvor: Agencije