Brisel sve bliži disciplinskim mjerama protiv Poljske

Evropska komisija može tužiti Poljsku Sudu pravde Evropske unije, upozoravaju iz Brisela (EPA)

Evropska komisija je pristupila novoj fazi u donošenju disciplinske mere protiv Poljske, ocenivši da Varšava nije odgovorila na njenu zabrinutost u vezi sa poštovanjem nezavisnosti sudstva u reformi poljskog Vrhovnog suda.

“Odgovor poljskih vlasti nije otklonio zabrinutost EK-a u vezi sa pravosuđem”, ističe u svom saopštenju ta institucija, čuvar evropskih ugovora.

Komisija je početkom jula poslala zvanično obaveštenje i poljske vlasti sada imaju mesec dana da “donesu mere”.

“U protivnom, EK može tužiti Poljsku Sudu pravde Evropske unije”, upozorila je Komisija.

Poljska će braniti svoj stav ‘do kraja’

“Znali smo da naši argumenti neće uveriti [EK], ne zato što bi bili slabi, nego zato što Komisija tu deluje politički, a ne kao ustanova koja bi trebala paziti poštuju li se evropski zakoni i ugovori. No, mirno to prihvatamo”, uzvratio je Lukasz Piebiak, zamenik ministra pravosuđa, kako prenosi poljska agencija PAP.

Evropska izvršna vlast “smatra da je poljski zakon o Vrhovnom sudu nespojiv sa zakonima Unije, jer narušava načelo nezavisnosti pravosuđa”.

Novi poljski zakon snižava starosnu granicu za penzionisanje sudija, što, zapravo, znači završetak mandata za trećinu sudija tog suda (27 od 72) koji su stariji od 65 godina, a među kojima je i njegova predsednica.

Piebiak je rekao da je Poljska spremna braniti svoj stav “do kraja”.

Izvor: Agencije