Afganistanske snage protjerale talibane iz Ghaznija

Operacije se sprovode petog dana nakon talibanskog napada na glavni grad provincije Ghazni (EPA)

Afganistanske snage sigurnosti protjerale su talibane iz Ghaznija i nastoje da oslobode i predgrađe, dok talibani tvrde da se i dalje vode sporadične borbe u gradu, saopćili su danas zvaničnici.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana Nasrat Rahimi rekao je da sigurnosne snage pretresaju svaki centimetar u gradu u potrazi za talibanskim borcima.

Zvaničnici su rekli i da vojni helikopteri pružaju podršku snagama sigurnosti na terenu.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid je demantovao tvrdnje da su pobunjenici protjerani iz grada, kao i da se vode sporadične borbe.

Operacije se sprovode petog dana nakon talibanskog napada na glavni grad provincije Ghazni.

Stotine ljudi pobjegle su iz grada, gdje je ubijeno najmanje 100 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i 20 civila.

Talibani zauzeli vojni kamp na sjeveru

U međuvremenu, talibani su napali i zauzeli vojni kamp u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Faryab, javlja agencija Anadolija.

Glasnogovornik 209. Korpusa afganistanske vojske Hanif Rezai potvrdio je kako su pripadnici naoružane grupe teškim naoružanjem napali vojni kamp, te preuzeli kontrolu nad njim.

Rezai je kazao kako se u kampu nalazilo 70 vojnika, da je u napadu više od 20 njih poginulo ili ranjeno, a ostatak je zarobljen.

Talibani navode kako je u kampu bio mnogo veći broj afganistanskih vojnika. Prema tvrdnjama naoružane grupe, u napadu su poginula najmanje 43, ranjeno 17, a zarobljeno 57 vojnika.

Talibani su i jučer izveli napad na prelaz na granici s Tadžikistanom, te ubili najmanje 12 graničnih policajaca.

Izvor: Agencije