UN: Milion Ujgura u ‘masovnim logorima’ u Kini

Muslimani Ujguri su u Kini dugo izloženi diskriminaciji (EPA)

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda primio je prošle sedmice više vjerodostojnih izvještaja o zatočenju oko milion etničkih Ujgura u Kini, u nešto nalik “masovnom logoru za zatočenike”, javlja Reuters.

Procjene govore da je čak oko dva miliona Ujgura i pripadnika muslimanske manjine natjerano u “političke logore za indoktrinaciju” u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang, rekla je  Gay McDougall, članica Odbora UN-a za eliminaciju rasne diskriminacije, prenosi Hina.

“Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvještaja koja smo primili o tome da je Kina, u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i zbog održavanja društvene stabilnosti, autonomnu regiju Ujgura pretvorila u nešto nalik masovnom logoru za zatočenike, koji je zaodjenut tajnošću, u neku vrstu ‘zone bez prava'”, poručila je McDougall. 

‘Kineska Sirija ili Libija’

Kina tvrdi da je pokrajina Xinjiang “pod velikom prijetnjom islamističkih militanata i separatista koji planiraju napade” i podižu napetosti između većinom muslimanske ujgurske manjine koja živi u regiji i većinskog kineskog stanovništva Han.

Zvanični list Komunističke partije je objavio da je, zahvaljujući pritisku kineskih vlasti na Ujgure, spriječeno da regija Xinjiang postane “kineska Sirija” ili “kineska Libija”.

Global Times je objavio da su stroga ograničenja u regiji samo “faza kroz koju Xinjiang mora proći u procesu obnove mira i prosperiteta”.

U uredničkom članku se ne spominje postojanje logora za zatočenike.

Xinjiang je domovina Ujgura, muslimana koji su dugo izloženi diskriminaciji.

Posljednjih godina u toj regiji zabilježeni su nasilni sukobi, za koje vlasti u Pekingu optužuju “militante i separatiste”.

Peking demantira postojanje logora

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da je pobuna reakcija na represivnu politiku Pekinga i upozoravaju da bi nove mjere mogle dio Ujgura gurnuti u ekstremizam.

Kina je kasnije u ponedjeljak demantirala da drži u zatočeništvu oko million etničkih Ujgura i branila je svoju sigurnosnu politiku borbe protiv “ekstremizma i terorizma”.

Pred Odborom za ljudska prava UN-a u Ženevi, kineski dužnosnik Ma Youqing je garantirao da nijedna etnička skupina i nijedna vjera nisu na udaru.

“Stanovnici Xinjianga, uključujući Ujgure, uživaju jednake slobode i prava”, rekao je direktor Odjela rada Ujedinjenog fronta, agencije vladajuće kineske Komunističke partije.

Izvor: Agencije