Otkrivena nova vrsta pterosaurusa

Pterosaurusi su se mogli prilagoditi različitim sredinama (EPA)
Pterosaurusi su se mogli prilagoditi različitim sredinama (EPA)

Nova vrsta pterosaura, prvog kralješnjaka koji je mogao letjeti, starog više od 200 milijuna godina, otkrivena je u Sjedinjenim Američkim Državama, što svjedoči o nevjerojatnoj raznolikosti tih strašnih stvorenja.

“Malo je okamina pterosaura. To su životinje s finim sustavom organa za kretanje koje mogu letjeti. Njihove kosti su nestale s vremenom”, rekao je za AFP Brooks Britt sa Sveučilišta Brigham Young, glavni autor studije koje je objavljena u časopisu Ecology & Evolution.

Pterosauri, koji su se pojavili prije nekih 225 milijuna godina, vladali su nebom više od 160 milijuna godina, do kraja krede, kada su sasvim nestali, kao i njihovi srodnici dinosauri.

Za razliku od većine fosila pterosaura, Caelestiventus Hanseni je “jako dobro” očuvan. Napose njegova duga, uska lubanja visoka 18 centimetara, s velikom čeljusti s velikim brojem zuba.

Prilagodili se različitim sredinama

“Imao je oko 112 zuba, a u prednjem dijelu čeljusti imao je oštre zube poput očnjaka”, rekao je Britt.

Taj leteći gmaz kojeg obično zovu “pterodaktil”, star više od 200 milijuna godina, pronađen je u Utahu, na zapadu SAD-a.

Ovo otkriće potvrđuje da su pterosauri na samom početku razvoja živjeli na mnogim područjima i da su se mogli prilagoditi različitim sredinama.

To im je pomoglo da “prežive pomor krajem trijasa (prije 200 milijuna godina) kada je nestala polovina vrsta koje su živjele u to doba”, ističe se u studiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO