Otkrivena nova vrsta pterosaurusa

Pterosaurusi su se mogli prilagoditi različitim sredinama (EPA)

Nova vrsta pterosaura, prvog kralješnjaka koji je mogao letjeti, starog više od 200 milijuna godina, otkrivena je u Sjedinjenim Američkim Državama, što svjedoči o nevjerojatnoj raznolikosti tih strašnih stvorenja.

“Malo je okamina pterosaura. To su životinje s finim sustavom organa za kretanje koje mogu letjeti. Njihove kosti su nestale s vremenom”, rekao je za AFP Brooks Britt sa Sveučilišta Brigham Young, glavni autor studije koje je objavljena u časopisu Ecology & Evolution.

Pterosauri, koji su se pojavili prije nekih 225 milijuna godina, vladali su nebom više od 160 milijuna godina, do kraja krede, kada su sasvim nestali, kao i njihovi srodnici dinosauri.

Za razliku od većine fosila pterosaura, Caelestiventus Hanseni je “jako dobro” očuvan. Napose njegova duga, uska lubanja visoka 18 centimetara, s velikom čeljusti s velikim brojem zuba.

Prilagodili se različitim sredinama

“Imao je oko 112 zuba, a u prednjem dijelu čeljusti imao je oštre zube poput očnjaka”, rekao je Britt.

Taj leteći gmaz kojeg obično zovu “pterodaktil”, star više od 200 milijuna godina, pronađen je u Utahu, na zapadu SAD-a.

Ovo otkriće potvrđuje da su pterosauri na samom početku razvoja živjeli na mnogim područjima i da su se mogli prilagoditi različitim sredinama.

To im je pomoglo da “prežive pomor krajem trijasa (prije 200 milijuna godina) kada je nestala polovina vrsta koje su živjele u to doba”, ističe se u studiji.

Izvor: Agencije