Sirijska vojska osvojila grad pod vlašću ISIL-a

Vlada je saopćila da je Kafranbel zauzet nakon žestokih borbi s pobunjenicima povezanim s Al-Kaidom (Reuters)
Vlada je saopćila da je Kafranbel zauzet nakon žestokih borbi s pobunjenicima povezanim s Al-Kaidom (Reuters)

Sirijska vojska je osvojila grad Qusair pod vlašću oružane grupe Islamska država Irak i Levant na sjeverozapadu pokrajine Daraa u južnoj Siriji, javila je državna televizija.

Zauzimanjem Qusaira, kompletna regija bazena Yarmouka, koja je bila pod kontrolom ISIL-a, pala je u ruke vojske.

Snage sirijske vojske sada tragaju za preostalim borcima ISIL-a koji su pobjegli iz bitke, javila je TV stanica, prenosi Fena.

Vojno napredovanje znači da se uskoro očekuje objava pobjede u Daraai u blizini jordanske granice.

Vojska je pokrenula veliki vojnu ofanzivu u Daraai 19. juna, zauzimajući njene regije ili u vojnoj akciji ili putem sporazuma o pomirenju postignutih uz rusku podršku, koji omogućuju pobunjenicima koji odbijaju da žive na teritoriji pod vladinom kontrolom da krenu prema područjima sjeverne Sirije pod pobunjeničkom vlašću.

Simbolični i vojni značaj

Napredovanje također znači da su vojne snage osigurale jugozapadni dio južne regije zemlje otkako je vojska ušla u obližnju pokrajinu Quneitra u okviru sporazuma postignutog uz rusku podršku s pobunjenicima krajem prošlog mjeseca.

Kao kolijevka sirijskog rata koji je izbio u 2011., Daraa ima i simbolični i vojni značaj za sirijsku vojsku jer su pobunjenici koristili jordansku granicu da ubacuju oružje i borce u sirijskom ratu.

Quneitra je na granici s Golanskom visoravni.

U cilju osvajanja kompletne južne regije zemlje, sirijska vojska morala je očistiti džepove teritorije pod kontrolom pripadnika ISIL-a u istočnim djelovima pokrajine Sweida u južnoj Siriji, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO