Manafortu počelo suđenje za prikrivanje miliona iz Ukrajine

Manafort se pred sudom izjasnio da nije kriv (EPA)

Počelo je suđenje protiv bivšeg šefa kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, Paula Manaforta, a tužiteljstvo ga je pred sudom opisalo kao čovjeka koji je otvorio više od 30 bankarskih računa u tri zemlje kako bi primio i sakrio prihod iz Ukrajine.

Sud i porotnici saveznog suda u Virginiji čuli su uvodne izjave tužiteljstva i odbrane na suđenju Manafortu zbog optužbi da je sakrio desetke miliona dolara zarađenih u Ukrajini preko offshore računa i na prevarama s kreditima.

Manafort se izjasnio da nije kriv. To je ujedno i prvo suđenje koje proizlazi iz istrage specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima SAD-a 2016. godine.

“Čovjek u ovoj sudnici vjerovao je da se zakon ne primjenjuje na njega. Ni porez ni zakon o bankama”, rekao je Tužitelj Uzo Asonye, član Muellerovog tima. Dodao je da će dokazi pokazati da je Manafort sakrio “desetak milijuna prihoda iz inozemstva” kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Optužbe Trumpa

Iako će suđenje biti fokusirano na finansijski kriminal, ono može biti politički štetno uslijed medijskih izvještaja o čovjeku koji je Trumpu tri mjeseca vodio kampanju i u junu 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o Trumpovoj demokratskoj protivkandidatkinji Hillary Clinton, što je sada u centru 14-mjesečne Muellerove istrage.

Trump je u utorak ponovo napao Muellerovu istragu o umiješanosti Rusije u američke izbore, ponovivši kako njegova kampanja nije bila dogovorena s Moskvom te da dogovor ionako nije zločin.

To je rekao nekoliko sati prije suđenja bivšem šefu njegove kampanje za porezne i bankarske prevare u Virginiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO