Izraelski arheolozi pronašli antičku radionicu glinenih posuda

Otkrića pružaju novi uvid u razumijevanje perioda kada je ruralno stanovništvo počelo naseljavati urbane sredine, tvrde arheolozi
 (EPA)
Otkrića pružaju novi uvid u razumijevanje perioda kada je ruralno stanovništvo počelo naseljavati urbane sredine, tvrde arheolozi (EPA)

Izraelski arheolozi su pronašli ostatke velike radionice u kojoj su se od rimskih vremena šest stoljeća izrađivale glinene posude i amfore za vino, javlja Hina.

Izraelski ured za antičke spomenike (AIA) saopštio je da su u iskopavanjima blizu Gedere, južno od Tel Aviva, otkriveni radionica i zgrade za zabavu s 20 kupališta i dvoranom za igru.

Od trećeg stoljeća nove ere u radionici su se tokom 600 godina neprekidno izrađivale posude koje historičari nazivaju “Gaza”, rekla je u utorak novinarima voditeljica istraživanja Alla Nagorsky.

Radionica i kupališta

Posude su se uglavnom koristile za skladištenje i prijevoz vina, što je tada doživjelo procvat jer se vino izvozilo u velikim količinama, dodaje AIA u saopštenju.

“Neprekinuta izrada tih posuda najvjerojatnije svjedoči da je to bio porodični posao koji se prenosio s koljena na koljeno”, ističe se u saopštenju.

Blizu radionice bila su dva bizantska kupališta i dvadeset “lijepo izrađenih” spremnika povezanih kanalima.

Rijetko i neobično otkriće

“Arheolozi misle da je vodeni kompleks bio namijenjen mjesnom stanovništvu, ali i mnogim putnicima koji su prolazili starom cestom između luke u Gazi i unutrašnjosti”, ističe AIA.

Otkriće dvorane za igru u Gaderi je “rijetko i neobično”, navodi dalje AIA. U njoj su pronađene i ploče za društvene igre poput backgammona i mancale, koje su i danas popularne na tom području.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO