Assange zbog zdravstvenih problema napušta ambasadu Ekvadora

Assange je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu (Reuters)
Assange je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu (Reuters)

Zdravlje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea nedavno je pogoršano i očekuje se da će on napustiti ambasadu Ekvadora narednih sedmica, izjavile su za Bloomberg dvije neimenovane osobe.

Assange boravi u ambasadi Ekvadora od 2012. godine i njegova sloboda izvan ambasade nije garantovana, prenosi Bloomberg.

Njemu prijeti hapšenje zbog neplaćanja kaucije u Londonu, a iako američki tužioci nisu iznijeli optužnicu protiv njega, SAD prijeti njegovoj slobodi.

Assange nije bio odvojen od svijeta iako je sve vrijeme u ambasadi, a diplomatski napori da se pregovara o njegovom izlasku su udvostručeni. Kako zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, tako i jer je strpljenje Ekvadora pri kraju.

Naslijeđeni problem

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno, nazvao je Assangea “kamenčićem u cipeli” i naslijeđenim problemom.

On je tokom nedavne posjete Londonu razgovarao o Assangeu i tom prilikom je rekao da su jedino što oni žele garancije da mu život neće biti u opasnosti.

Assange je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što su ga švedske vlasti optužile za seksualni napad.

Iako je ta optužnica odbačena, on i dalje strahuje od izručenja SAD-u gdje ga traže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Assange boravi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. kada je uspješno zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

24 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO