Mediji: Austrija traži da se zahtjevi za azil podnose izvan EU-a

Prema austrijskom prijedlogu, azil bi bio odobren samo onima koji poštuju vrijednosti Evropske unije (Reuters)

Austrija predlaže da tražitelji azila ubuduće podnose svoje zahtjeve izvan Europske unije te da im se samo u izvanrednim slučajevima dopusti da to učine na tlu neke od zemalja članica, izvijestio je austrijski tjednik Profil.

Zemlje članice EU-a, podijeljene oko pitanja imigracije, dogovorile su se u lipnju da će obrađivati zahtjeve za azilom na Sredozemlju, uključujući u Africi, te da će podijeliti odgovornost za spašene migrante i izbjeglice.

Njemačka, Italija i Austrija planiraju idući tjedan održati razgovore o tome kako zatvoriti sredozemnu rutu kojom deseci tisuća migranata i izbjeglica dolaze iz Afrike u Europu, a Rim naziva tu situaciju “hitnom i opasnom”.

Spor u Njemačkoj oko pitanja migranata i izbjeglica zaprijetio je posljednjih dana rušenjem vladajuće koalicije i zategnuo je njemačko-austrijske odnose.

Bez službenog komentara vlasti

U dokumentu austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova, u kojemu se poziva na novi “sustav zaštite”, traži se da se “zahtjevi za azilom ne mogu podnijeti na europskom tlu”, piše Profil.

Austrija je predstavila taj prijedlog na sastanku dužnosnika EU-a na razini državnih službenika, navodi tjednik, ne precizirajući gdje se sastanak održao.

Samo na hot spotovima izvan EU-a mogu se selektirati ljudi kojima je potrebna zaštita i nakon toga biti prebačeni u zemlje Unije, prenosi Profil navode iz dokumenta.

Tjednik, također, piše da austrijski prijedlog poziva da se azil odobri samo onima “koji poštuju vrijednosti EU-a, njezina temeljna prava i temeljne slobode”.

Ministarstvo unutarnjih poslova i glasnogovornik austrijske Vlade nisu bili dostupni za komentar.

Izvor: Agencije