Sirijska vojska i 60.000 izbjeglica pred granicom s Jordanom

UNHCR navodi da je u borbama raseljeno više od 320.000 ljudi (Fena)

Vladine snage napredovale su duž sirijske granice s Jordanom i uskoro će se domoći graničnog prelaza koji je u rukama pobunjenika, saopćio je u petak zapovjednik provladinih snaga, prenosi Fena.

Nekoliko svjedoka duž granične ograde Jordana sa Sirijom saopćili su kako su uočili oklopna vozila i tenk s ruskom zastavom kako se kreću prema graničnom prelazu Nasib.

Ratna nadzorna grupa, Sirijska opservatorija za ljudska prava, saopćila je da su se vojnici domogli granice u četvrtak, po prvi put od 2015. godine, u okviru velike ofanzive na preotimanju kompletnog jugozapada zemlje od pobunjenika.

Ofanziva uz pomoć ruske avijacije

Zapovjednik u regionalnoj alijansi, koja podržava Vladine snage, izjavio je da su sirijska vojska i njeni saveznici stigli do granice nakon što su osvojili niz sela.

U kratkom vremenskom roku oni će se domoći prelaza Nasib, izjavio je zapovjednik snaga koje nisu iz Sirije, pod uslovom da ostane anoniman.

Uz pomoć ruske avijacije, vojna ofanziva u protekle dvije sedmice na pobunjeničku teritoriju Deraa suzila je jedno od posljednjih preostalih pobunjeničkih uporišta u Siriji.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice zatražila je od Jordana da otvori granice, jer Sirijci masovno bježe iz svojih domova u potrazi za utočištem pred kopnenim borbama i zračnim udarima.

UNHCR navodi da je u borbama raseljeno više od 320.000 ljudi, dok ih se oko 60.000 okupilo na graničnim prelazima s Jordanom, a još na hiljade na granici s Golanskom visoravni pod izraelskom okupacijom.

Najveće raseljavanja od počekta rata

Norveško vijeće za izbjeglice nazvalo je te pokrete civila najvećim raseljavanjem od početka sirijskog sedmogodišnjeg rata.

Opservatorija je saopćila da su Vladine snage sada oko tri kilometra udaljene od graničnog prelaza Nasib s Jordanom.

Mještani su predavali sela vojnicima bez ikakvog otpora.

Vojni medijski časopis kojim upravlja Hezbollah, koji se bori na strani Vladinih snaga, javio je da je vojska zauzela osam graničnih prelaza u petak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO