Nastavljeni zračni udari na jugu Sirije

Izbjeglice traže spas na granici Jordana i Sirije (Reuters)

Sirijska Vlada i njen najbliži suradnik Rusija intenzivirali su kampanju bombardiranja u južnoj provinciji Deraa nakon što je u srijedu propao dogovor o prekidu vatre između pobunjenika i Rusa.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr iz Bejruta javlja kako su se danas intenzivirali zračni udari u vrijeme dok režimske snage postepeno napreduju i preuzimaju ranije izgubljenu teritoriju.

„Relativno zatišje borbi sada je propalo nakon propasti mirovnih pregovora. Sirijska Vlada i ruski avioni napali su određeni broj gradova u rukama pobunjenika koji se nalaze u tom području“, istakla je ona.

„Aktivisti su evidentirali desetke zračnih udara, a većinom su na udaru bili gradovi Tafas na zapadu provincije Deraa i istočno područje Saida.“

Iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) su za AFP kazali kako su sirijski i ruski avioni tokom noći i u četvrtak ujutro izbacili stotine projektila i barel bombi. Ova organizacija navode kako i dalje traju udari.

Žestoke borbe

Samer Homssi, koji je pobjegao u predgrađe Deraae sa ženom i četvero djece, opisuje žestoke borbe.

„Bombardiranje nije prestalo nijednog trena od objave da su pregovori propali. Ovdje živimo u maslinjacima, u strahu od svega, bombardiranja, insekata, bez vode  za piće i ljekara. Veoma je teška situacija.“

Sirijska Vlada je, nakon više od tri godine, preuzela sigurnosnu kontrolnu tačku na granici sa Jordanom.

Šest civila, od čega četvero djece i žena, ubijeni su u gradu Saida koji režimske snage pokušavaju preuzeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije