Iran: Zatvorit ćemo Hormuški tjesnac; SAD: Nećemo to dozvoliti

Hormuški tjesnac je morski put iz Zaljeva u Indijski okean (Reuters)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država ponovo je obećala da će morske puteve Zaljeva držati otvorenim za saobraćaj naftnim tankerima nakon što je iranski predsjednik obnovio prijetnje da će zatvoriti tu regiju.

Kapetan Bill Urban, glasnogovornik Centralne komande Vojske SAD-a, za AP je kazao kako su američki vojnici i njihovi regionalni saveznici „spremni da osiguraju slobodu navigacije i slobodan protok trgovine gdjegod to međunarodni zakon dozvoljava“.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u utorak je nagovijestio kako bi Iran mogao obustaviti regionalni izvoz ukoliko bude spriječen izvoziti naftu nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

„Amerikanci tvrde kako žele u potpunosti obustaviti iranski izvoz nafte. Ne razumiju značenje te izjave jer nema smisla da se iranska nafta ne izvozi, a iz ostatka regije izvozi“, istakao je on.

Iranski zvaničnici ranije su prijetili da će blokirati Hormuški tjesnac, veliku rutu izvoza nafte, u znak odmazde za bilo koju neprijateljsku akciju SAD-a protiv Irana.

Spremna Revolucionarna garda

Odvojeno, visokopozicionirani komandant Iranske Revolucionarne Garde kazao je u srijedu kako su spremni spriječiti regionalni izvoz nafte ako SAD zabrani prodaju iranske nafte.

Pozdravivši istup Rouhanija, general-major Qassem Soleimani istakao je kako je spreman provesti takvu politiku ako bude potrebno.

Washington se povukao iz međunarodnog sporazuma u maju i nametnuo sankcije Iranu, a od tada poručuje državama kako moraju prestati sa svim uvozom iranske nafte od 4. novembra ili će se suočiti sa američkim finansijskim mjerama.

Evropska unija, nekada najveći uvoznik nafte iz Irana, kazala je kako će sačuvati sporazum iz 2015. bez SAD-a tako što će pokušati sačuvati protok investicija u Iran i iranske nafte, ali priznaje kako bi sankcije SAD-a otežale davanje garancija Teheranu.

Izvor: Agencije