Vrhovno izborno vijeće potvrdilo pobjedu Erdogana i AKP-a

Očekuje se da će Recep Tayyip Erdogan 9. jula formirati novu vladu Turske (EPA)

Vrhovno izborno vijeće Turske ozvaničilo je rezultate prošlomjesečnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Agencija AP navodi da je time utrt put turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdogana da nastavi 15-godišnju vlast uz proširena ovlaštenja.

Navodi se da je Vrhovno izborno vijeće potvrdilo pobjedu Erdogana na predsjedničkim izborima održanim 24. juna, objavivši da je on osvojio 52,59 posto glasova.

Novim predsjednički sistem

Najbliži rival mu je bio Muharrem Ince iz glavne turske opozicione Republikanske narodne partije, s osvojenih 30,64 posto glasova.

Prema zvaničnim rezultatima, Erdoganova konzervativna Partija pravde i razvoja dobila je na istog dana održanim parlamentarnim izborima 42,56 posto podrške, dok je CHP-u pripalo 22,65 posto glasova.

Turska Vlada je već ranije objavila dekret kojim se zakoni usklađuju s novim predsjedničkim sistemom, koji nakon ovih izbora stupa na snagu.

Funkcija premijera je ukinuta i ovlaštenja su prebačena na predsjednika države.

Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin potvrdio je da će sastav novog kabineta u toj zemlji biti saopćen u ponedjeljak, 9. jula, javlja Anadolija.

Polaganje zakletve u Parlamentu

On je podsjetio kako će predsjednik Erdogan tada svečano položiti zakletvu u turskom Parlamentu u Ankari.

“Nakon svečanog polaganja zakletve, predsjednik Erdogan će posjetiti Anitkabir [Ataturkov mauzolej] u Ankari. Istog dana, s početkom u 18:00 sati [po lokalnom vremenu] u predsjedničkoj palati počet će svečana ceremonija povodom prelaska na predsjednički sistem. Ovoj ceremoniji prisustvovat će veliki broj stranih diplomata, predstavnika Vlade i Parlamenta, kao i drugih instituacija”, kazao je Kalin.

Rekao je kako će istog dana turski predsjednik na konferenciji za novinare predstaviti sastav novog kabineta.

Izvor: Agencije