Mediji: Trump je imao ideju o invaziji na Venecuelu

Donald Trump
Agencija AP navodi da Donald Trump nije odustao od ideje, unatoč naporima savjetnika da ga od nje odvrate (EPA)

Neimenovani visoki dužnosnik iz administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa objelodanio je da je Trump na jednom sastanku prošle godine upitao svoje savjetnike zašto jednostavno ne izvrše invaziju na Venecuelu sa ciljem svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura.

Agencija AP navodi da je u tom trenutku počinjala velika politička kriza u Venecueli.

Trump je, naime, prema tim izvorima, 10. kolovoza prošle godine na sastanku u Ovalnoj sobi upitao svoje savjetnike zašto SAD jednostavno ne izvrši invaziju na Venecuelu, nakon čega je u prostoriji zavladao muk, prenosi Tanjug.

Sastanku su, kako se navodi, između ostalog, prisustvovali i tadašnji državni tajnik SAD-a Rex Tillerson i tadašnji savetnik za nacionalnu sigurnost Herbert Raymond McMaster.

Uvjeravanja savjetnika

Dužnosnik, kojeg AP predstavlja kao nekoga tko je upoznat s događanjima na sastanku u Ovalnoj sobi, priča da su McMaster i drugi, jedan po jedan, pet minuta objašnjavali Trumpu kako bi vojna intervencija u Venecueli bila loš potez i mogla bi dovesti do toga da Amerika izgubi teško stečenu podršku među latinoameričkim vladama.

Trump nije odustajao, navodi dužnosnik, ali nije davao znakove da će narediti vojnu intervenciju.

Dužnosnik kaže da se Trump u tim trenucima pozivao na invazije Paname i Grenade tijekom 80-ih godina, koje se, kako navodi agencija, vode kao uspjesi u američkoj diplomaciji.

Agencija navodi da Trump nije odustao od ideje unatoč naporima savjetnika da ga od nje odvrate.

Trump je već 11. kolovoza uzbunio i prijatelje i neprijatelje pričom o mogućnoj “vojnoj opciji” svrgnjavanja predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, navodi AP.

Priče o intervenciji koje su tada izašle u javnost tumačene su u američkim političkim krugovima kao “prazne prijetnje nekadašnje reality zvijezde, koja je postala vrhovni zapovjednik”, navodi agencija.

Agencija dodaje, pozivajući se na trojicu visokih kolumbijskih dužnosnika, koji su u veljači ove godine govorili za Politico, da je Trump u razdoblju nakon 11. kolovoza razgovarao o invaziji i s tadašnjim predsjednikom Kolumbije Juanom Manuelom Santosom.

Od lidera do lidera s pitanjem o invaziji

Potom je u rujnu 2017. godine, na privatnoj večeri tijekom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, razgovarao o invaziji sa četvoricom latinoameričkih saveznika, uključujući i Santosa, prenio je Politico, pozivajući se na tvrdnje trojice kolumbijskih dužnosnika.

Neimenovani američki dužnosnik dodaje da je Trumpu poručeno da ne spominje invaziju, ali je on tijekom večere za vrijeme Glavne skupštine UN-a to spomenuo, naglasivši pritom da mu je poručeno da “o tome ne priča”.

Trump je, kako prenosi AP, išao od lidera do lidera, pitajući ih jesu li sigurni da ne žele vojnu intervenciju i svi do jednog su mu rekli da su sigurni.

Na kraju je McMaster “odvukao” Trumpa sa strane i objasnio mu opasnosti koje sa sobom nosi invazija, priča neimenovani američki dužnosnik.

Bijela kuća je odbila komentirati ove navode, poručivši da ne komentiraju privane razgovore, ali je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a ponovio da će Amerika razmotriti sve dostupne opcije kako bi Venecueli vratila stabilnost i demokraciju, navodi AP.

Izvor: Agencije