Suđenje Trumpovom pomoćniku na osnovu istrage o ruskom uplitanju

Optužbe su vezane za datume iz 2016. u kojima je Manafort radio za Trumpa (EPA)

Paul Manafort će u utorak postati prvi bivši Trumpov pomoćnik koji će izaći pred sud zbog bankovnih i poreznih malverzacije po optužbama temeljenim na istrazi ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Iako će suđenje biti fokusirano na finansijski kriminal, može biti politički štetno zbog napisa i priloga u medijima o čovjeku koji je Trumpu tri mjeseca vodio kampanju i u junu 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o Hillary Clinton, što je sada u središtu 14-mjesečne istrage tužioca Roberta Muellera.

Očekuje se da će tužioci ukazivati da Manafortova potrošnja na kuće, luksuzna odijela i proizvode ne odgovara prihodima koje je objavio na poreznoj kartici, te da je obmanuo davaoce pozajmice kada je podigao desetke miliona dolara.

Lobiranje u Ukrajini

Tužioci su u ponedjeljak objavili kako namjeravaju dokazati da je Manafort zaradio više od 60 miliona dolara za lobiranje za bivšu prorusku vladu u Ukrajini i da “značajan postotak” tog iznosa nije prijavio.

Njegovi advokati traže da se dokazi Manafortovog lobiranja u Ukrajini isključe iz sudskog procesa tvrdeći da je to ”nevažno” i da će “nepotrebno oduzeti vrijeme”.

Optužbe su vezane za datume iz 2016., pet mjeseci prije nego što je Manafort radio za Trumpa, i neko vrijeme dok je bio angažiran kao voditelj kampanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Trojica bivših Trumpovih saradnika u predizbornoj kampanji optuženi su za više kaznenih djela – od pranja novca do lažnih iskaza danih FBI-u. Optužilo ih je Posebno vijeće koje se bavi istraživanjem moguće ruske umiješanosti u američke izbore, a koje vodi Robert Mueller. Sva trojica, bivši voditelj kampanje Paul Manafort, zamjenik direktora kampanje Rick Gates i savjetnik […]

Published On 31 Oct 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO