Sirijske snage preuzele kontrolu granice s Golanom

Assadove snage sada kontroliraju gotovo cijelu jugozapadnu Siriju (EPA)
Assadove snage sada kontroliraju gotovo cijelu jugozapadnu Siriju (EPA)

Nakon ofenzive koja je trajala šest tjedana, sirijske Vladine snage zauzele su područje koje se graniči s okupiranom Golanskom visoravni, po prvi put u posljednjih sedam godina, prenosi AP.

Uspjeh sirijske vojske objavljen je putem državnih medija, a naoružani pobunjenici povezani sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL) prestali su pružati otpor, javlja američka agencija.

Pobunjenici su držali područje duž Golanske visoravni od 2011. godine, dok je nešto kasnije jedna skupina povezana s ISIL-om zauzela područje.

I Vladini mediji, i opozicijski Opservatorij za ljudska prava izvijestili su o uspješnoj akciji snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Damask sedam godina bez kontrole granice

Opservatorij je naveo da su pobunjenici predali kontrolu nad bazenom rijeke Yarmouk na jugozapadu Sirije, a mediji bliski sirijskim vlastima javili je da je vojska uspostavila kontrolu duž granice s Golanskom visoravni, teritorijem koji je Izrael okupirao u ratu protiv Sirije 1967. godine.

Vladine snage su izgubile kontrolu nad granicom 2011. godine, kada je počela pobuna protiv Assadove vladavine, nakon čega su pobunjenici povezani s ISIL-om preuzeli to poručje od opozicijskih snaga.

Assadove snage sada kontroliraju gotovo cijelu jugozapadnu Siriju nakon što su prošlog mjeseca osvojile provincije Daraa i Quneitra u borbama sa snagama opozicije i ISIL-om.

Izvor: Agencije


Povezane

Izraelska vojska izvela je napad iz zraka na lanser u Siriji iz koga su ispaljene dvije rakete tipa BM-21 koje su pale u Galilejsko jezero na sjeveru Izraela.

26 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO