Ruski ambasador u Izraelu: Pokušaćemo da iranske snage napuste Siriju

Izrael učestalo izvodi napade na sirjsku teritoriju, ciljajući položaje na kojima su raspoređene iranske snage (Al Jazeera)
Izrael učestalo izvodi napade na sirjsku teritoriju, ciljajući položaje na kojima su raspoređene iranske snage (Al Jazeera)

Ruski ambasador u Tel Avivu Anatoly Viktorov izjavio je da će njegova država pokušati ubijediti Iran da njihove snage napuste Siriju, ali je pojasnio da Rusija ne može prisiliti Teheran da se povuče iz ove države.

Istakao je da će njegova zemlja biti posvećena tome da na područjima u okolini Golanske visoravni budu raspoređene samo trupe sirijskog režima, što su i bili zahtjevi Izraela.

Ambasador Viktorov je to izjavio u ekskluzivnom intervjuu za izraelsku televiziju Kanal 10, čiji su detalji objavljeni na web stranici ove televizije.

Poruka Putina Netanyahuu

Ambasador je pojasnio kako je poruka predsjednika Vladimira Putina izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, tokom njihovog posljednjeg sastanka u Moskvi 11. jula, glasila da će ”Rusija obratiti pažnju na interese Izraela u svakom budućem postizanju rješenja u Siriji”.

Istakao je da će njegova država biti posvećena tome da bilo koji dogovor u budućnosti podrazumjeva prisustvo isključivo sirijskih vojnih trupa na sirijskoj strani Golanske visoravni.     

Izraelski zvaničnik je prošle nedjelje rekao kako je Rusija ponudila da iranske snage ostanu udaljene najmanje 100 kilometara od linije prekida vatre na Golanskoj visoravni.

Viktorov: Iransko napuštanje Sirije nerealno

Viktorov je konstantne izraelske zahtjeve da iranske snage napuste Siriju opisao kao nerealne, rekavši da ”Teheran igra važnu ulogu u našim zajedničkim naporima da eliminiramo teroriste u Siriji.”

U odgovoru na pitanje kakav je stav Rusije vezano za zračne napade u Siriji koji se pripisuju Izraelu, čija su meta bili iranski položaji ili ciljevi iranskih saveznika, poput Hezbollaha, ruski ambasador je odgovorio: ”Ne odobravamo nikakvu upotrebu sile koju koristi izraelska vlada.”

Izrael učestalo izvodi napade na sirjsku teritoriju, ciljajući položaje na kojima su raspoređene iranske snage, uključujući i napad koji je izveden 23. jula ove godine. Aktivisti za ljudska prava navode da se na meti tog napada našla fabrika za proizvodnju raketa kratkog dometa pod kontrolom Iranaca, i da su iranske snage i borci libanskog Hezbollaha koncentrirani u tom regionu.      

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Izraelska vojska izvela je napad iz zraka na lanser u Siriji iz koga su ispaljene dvije rakete tipa BM-21 koje su pale u Galilejsko jezero na sjeveru Izraela.

26 Jul 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO