Pakistanske stranke se udružuju protiv mandata Imrana Khana

Khanova Partija Tehreek-e-Insaf osvojila 115 mjesta, ali ne i većinu u 242-članom parlamentu (EPA)
Khanova Partija Tehreek-e-Insaf osvojila 115 mjesta, ali ne i većinu u 242-članom parlamentu (EPA)

Najmanje četiri pakistanske političke stranke saopćile su da će udružiti snage protiv, kako tvrde, premijerskog “ukradenog mandata” Imrana Khana, čija je stranka osvojila najviše glasova na nedavnim izborima, praćenim optužbama za prevaru.

Nejasno je, međutim, da li te stranke imaju političku volju ili dovoljno poslaničkih mjesta da bi spriječile Khana – bivšu zvijezdu kriketa, za koga se vjeruje da ga podržava vojska da postane naredni premijer, prenosi AP.

Khanova Partija Tehreek-e-Insaf osvojila 115 mjesta, ali ne i većinu u 242-članom parlamentu, dok njegova stranka tvrdi da ima dovoljnu podršku da bi oformila nacionalnu vladu, kao i dvije provincijske vlade, prenosi Tanjug.

Kritike opozicije

Khanov najveći rival, partija Muslimanska liga Pakistana Shabhaza Sharifa, osvojila je 63 poslanička mandata.

Shabhaz Sharif, koji vodi partiju zatvorenog bivšeg premijera Nawaza Sharifa, ne priznaje rezultate izbora i ističe da je bilo krađa i manipulacije.

Khan je proglasio pobjedu i odbacio sve optužbe o krađi.

Prema Khanovim riječima, ovo su bili najtransparentniji izbori u historiji Pakistana.

Na trećem mjestu po broju osvojenih mjesta u parlamentu našla se Narodna partija Pakistana, sa 39 osvojenih mjesta.

Izvor: Agencije


Povezane

Pakistanske političke stranke ubrzale su nastojanja da formiraju koaliciju nakon općih izbora održanih 25. jula. Uprkos osporavanju rezultata, u stranci Imrana Khana kažu da je sve spremno za formiranje vladajuće koalicije. Ali, pred novom vladom su veliki ekonomski i vanjskopolitički izazovi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO