Njemačka: Ekstremni desničari vode liste s ‘političkim neprijateljima’

Ministarstvo pravosuđa ne može procijeniti kolika konkretna opasnost vlada za osobe koje se nalaze na listama (Arhiva)
Ministarstvo pravosuđa ne može procijeniti kolika konkretna opasnost vlada za osobe koje se nalaze na listama (Arhiva)

Policija je tokom istraga u redovima ekstremno desne scene u Njemačkoj naišla na liste s imenima tzv. „neprijatelja“ scene na kojoj se, osim imena i prezimena, nalaze i adrese i telefonski brojevi, prenose u mediji grupe Redakcijska mreža Njemačke.

Pored već poznate liste s oko 10.000 imena „političkih neprijatelja“, koja je pronađena tokom višegodišnje istrage protiv grupe Nacional-socijalističko podzemlje (NSU), policija je prošle godine prilikom jedne racije u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern pronašla novu listu s oko 25.000 imena „političkih neprijatelja“ koje bi trebalo likvidirati u „kriznom slučaju“.

To je, na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica, saopćilo ministarstvo pravosuđa.

Hitno obavijestiti novinare

Ministarstvo istovremeno ne može procijeniti kolika konkretna opasnost vlada za osobe koje se nalaze na listama.

Potpredsjednica stranke Ljevica Martina Renner je saveznoj vladi predbacila ignoriranje problema i neučinkovitost glede obavještavanja osoba koje se nalaze na listi.

„Kako drugačije opravdati činjenicu da su vlasti obavijestile svega nekoliko osoba koje se nalaze na listi“, rekla je Renner.

Njemačko udruženje novinara (DJV) pozvala je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) da „hitno obavijesti“ novinare koji se nalaze na listama.

„Kada ekstremni desničari skupljaju podatke o onima koji brane demokratiju, onda je jasno da se ne radi o hobiju poput sakupljanja poštanskih maraka“, rekao je predsjednik DJV-a Frank Ueberall.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO