Nastavlja se štrajk taksista u Španiji

Stotine bijelih taksi vozila blokirale su jednu od najvećih avenija u Madridu (EPA)
Stotine bijelih taksi vozila blokirale su jednu od najvećih avenija u Madridu (EPA)

Štrajk taksista u Španiji, koji traje već gotovo čitavu sedmicu, biće nastavljen i u utorak, pošto predstavnici španske Vlade i sindikata taksista nisu uspeli da postignu dogovor.

Taksisti protestuju protiv rivalskih privatnih kompanija za taksi usluge, koje koriste aplikacije za vožnju kao što su Uber i Cabyfy.

Oni navode da im je nemoguće da se takmiče sa korisnicima aplikacija.

Zbog toga već danima blokiraju najvažnije puteve, aerodrome, autobuske i železničke stanice u većim gradovima, što je izazvalo saobraćajni kolaps.

Napadi na vozače Ubera i Cabyfyja

Taksisti su gnevni zbog odluke suda da privremeno ukine odluku vlasti Barselone, kojom je ograničen rad privatnih taksi kompanija, a zahtevaju i da odnos izdatih licenci javnoj i privatnim kompanijama bude u srazmeri 30:1.

U ponedeljak su stotine belih taksi vozila blokirale jednu od najvećih avenija u Madridu, dok su demonstranti igrali fudbal i sunčali se na ležaljkama, a zastoj je izazvao velike gužve širom grada, navodi AP.

Saobraćajnog kolapsa bilo je i u Barseloni, naročito kod aerodroma El Prat, a štrajk se osetio i u Valensiji.

Uber i Cabyfy obustavili su rad u sredu, nakon što su pristalice taksista napale nekoliko vozača tih kompanija, koji su nakon toga završili u bolnici.

Izvor: Agencije


Povezane

Protesti su obilježili dan na ulicama tri portugalska grada. Blizu šest hiljada taksista organizovalo je protestnu vožnju protiv taksi servisa Uber, koji smatraju nefer konkurencijom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO