Mediji: Satelitski snimci pokazuju da S. Koreja pravi novu raketu

Američka nevladina organizacija 'Sjeverni projekt 38' tvrdi kako nema znakova da se radi na razmontiranju poligona (EPA)
Američka nevladina organizacija 'Sjeverni projekt 38' tvrdi kako nema znakova da se radi na razmontiranju poligona (EPA)

Američke obavještajne agencije navode da Sjeverna Koreja pravi nove rakete, što je još jedan znak da lider ove zemlje Kim Jong-un nije zainteresovan da okonča nuklearni program uprkos pregovorima sa američkom administracijom, piše Washington Post

U tekstu se dodaje da satelitski snimci ukazuju na to da Sjeverna Koreja radi na jednoj ili možda dvije interkontinentalne balističke rakete u istraživačkom centru izvan Pjongjanga. Ovo je isti centar u kojem je napravljena raketa Hwasong-15, možda najmoćnija raketa u arsenalu Sjeverne Koreje, za koju stručnjaci vjeruju da može doseći istočnu obalu SAD-a. 

Satelitske snimke ukazuju i na to da Sjeverna Koreja “radi na najmanje jednoj raketi Hwasong-15”, piše Post

Ova zemlja je prije nekoliko dana vratila ostatke američkih vojnika koji su poginuli tokom Korejskog rata, što su neki vidjeli kao pozitivan gest Kima kada su u pitanju pregovori sa SAD-om. 

Trump: Odnosi su vrlo dobri

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je prije nekoliko dana da nije postavljen rok za denuklearizaciju Sjeverne Koreje, nakon što je ocijenio da će ona početi “vrlo brzo”.

“Razgovori se nastavljaju i odvijaju se vrlo, vrlo dobro”, rekao je Trump novinarima, dodavši da su “odnosi vrlo dobri”.

Prema njegovim riječima, nema “pritiska” ni roka jer se radi o “procesu”.

Trump se 12. juna sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koji je tom prilikom “potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO