Iran: Ponuda Trumpa u suprotnosti s njegovim akcijama

Trump je ranije ove godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine (EPA)

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi izjavio je da je ponuda američkog predsjednika Donalda Trumpa da pregovara sa Teheranom u suprotnosti s njegovim akcijama, nakon što je Washington uveo sankcije Iranu i izvršio pritisak na druge zemlje da izbjegavaju da posluju s Islamskom republikom.

“Sankcije i pritisci su potpuno suprotni dijalogu”, rekao je Qassemi, a prenijela novinska agencija Fars, navodi Reuters.

Qassemi je upitao i “kako Trump može da dokaže iranskoj naciji da su njegovi komentari od prošle noći odraz iskrene namjere za pregovaranjem i nisu izraženi radi populističke dobiti”.

Trump je u ponedjeljak poručio da je spreman da se sastane sa liderima Irana bez ikakvih preduvjeta, kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine, prenosi Tanjug.

Trumpova ponuda

“Ako žele da se sastanu, sastat ćemo se”, rekao je Trump, prenio je Reuters.

Upitan da li bi se sastao sa predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem, Trump je odgovorio da će se sastati sa bilo kim, jer vjeruje u sastanke – “pogotovo kada je rat u pitanju”.

Savjetnik iranskog predsjednika Hassana Rouhanija izjavio je ranije u utorak da, ako Trump želi razgovore s Rouhanijem, onda mora da se ponovo pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine.

Rouhanijev politički savjetnik Hamid Aboutalebi rekao je da bi “oni koji vjeruju u dijalog kao metodu rješavanja sporova u civiliziranim društvima trebalo da se posvete tim sredstvima”, prenijela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Irana Abdolreza Rahmani Fazli napomenuo je da Iran ne vidi SAD kao pouzdanog partnera za pregovore.

Izvor: Agencije