Za tri godine rata u Jemenu poginulo 2.200 djece

Najmanje 51 posto jemenske djece poginulo je i ranjeno u napadima i udarima koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom tokom prošle godine (EPA)

Najmanje 2.200 djece poginulo je tokom tri godine rata u Jemenu, potvrdili su iz Međunarodnog fonda za djecu Ujedinjenih naroda.

“Nemilosrdni sukobi u Jemenu gurnuli su zemlju na rub ambisa. Socijalne usluge jedva funkcioniraju, ekonomija je urušena, cijene su porasle, bolnice su oštećene, škole su pretvorene u skloništa ili su ih zauzele naoružane skupine”, kazala je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a, nakon četverodnevnog posjeta Jemenu.

Naglasila je da veliki broj djece u Jemenu treba pomoć u hrani, liječenju, obrazovanju, vodi i sanitarnim uređajima.

“Od 2015. godine više od polovice zdravstvenih ustanova je prestalo raditi, a najmanje 1.500 škola je oštećeno u zračnim napadima i granatiranju”, rekla je Fore, prenosi Anadolija.

Sve više cijene

Istaknula je i da je najmanje 2.200 djece poginulo te 3.400 ozlijeđeno tokom posljednje tri godine, te upozorila da su to potvrđene brojke, a da bi stvarne mogle biti još veće.

“U Sanai, na odjelu za neuhranjenu djecu, vidjela sam osmomjesečnu bebu koja je teška kao novorođenče. Na neonatalnom odjelu intenzivne terapije vidjela sam male bebe u inkubatorima kako se bore za život”, prenijela je Fore.

U posljednja dva tjedna najmanje 5.000 obitelji napustilo je domove u gradu Al-Hudaida.

Kazala je i da su cijene povrća i ulja porasle za 30 posto, plina za kuhanje za 50 posto, te da je oštećenje gradskih cijevi za vodoopskrbu dovelo do ozbiljnog nedostatka pitke vode.

Najviše djece poginulo u napadima koalicije

Prethodno je Al Jazeera ekskluzivno javila da je najmanje 51 posto jemenske djece poginulo i ranjeno u napadima i udarima koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom tokom prošle godine.

Pozivajući se na izvještaj Ujedinjenih naroda, pod nazivom “Djeca i oružani sukob”, samo prošle godine 1.316 djece je poginulo i ranjeno u Jemenu.

U izvještaju je potvrđeno kako je od 552 ubijene djece (398 dječaka, 154 djevojčice) većina, njih 370, ubijena tokom djelovanja koalicije.

Drugi vodeći uzrok smrti su kopnene borbe, uključujući granatiranje i vatrene obračune, a zatim slijede neeksplodirana sredstva i mine.

Djeca vojnici se najviše koriste da čuvaju kontrolnih punktova i državnih zgrada, za ophodnje ili dostavu hrane, vode i opreme na vojne položaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije