Video: Nađeni tajlandski dječaci u pećini, moraju naučiti roniti

Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener pronađeni su živi u jednoj tajlandskoj pećini ali će morati naučiti roniti ili čekati mjesecima da se vode povuku kako bi bili izvučeni, objavila je vojska.

Grupa je nestala prije deset dana, a kasno u ponedjeljak su ih našli ronioci na jednoj maloj, suhoj uzvisini. Sada se spasioci bore sa vodom koja raste kako bi grupi u pećini dostavila što više potrepština.

Kako vojska navodi, trebat će im se slati hrana najmanje četiri mjeseca.

Vlasti navode kako se pokušavaju uspostaviti telefonske veze i dostaviti električna energija u pećinu.

Slavlje nakon vijesti

Dječake i trenera su pronašla dva britanska ronioca koji su se pridružili stotinama spasilaca. Tajlandske specijalne snage SEAL objavile su na Facebooku videosnimak prvog kontakta.

Mladi nogometaši su nađeni kako sjede na uzvisini kod vode i na videu se vidi kako kažu da ih je 13 tu i kako su veoma gladni.

Pitaju koliko dugo su pod zemljom i da li sada mogu ići na šta im ronioci kažu kako moraju još čekati, ali će doći ljudi po njih.

Tajland je danima bio potresen tugom zbog nestanka dječaka, nije se znalo da li su živi, te je vijest o pronalasku izazvala veliko slavlje.

Opasan zadatak

Dječaci, stari između 11 i 16 godina, i njihov 25-godišnji trener nestali su 23. juna. Vjerovalo se kako su ušli u pećinu kada je ona bila suha i iznenadne jake padavine i poplave su blokirale izlaz.

Nađeni su na stjenovitoj polici približno četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Ronioci su morali prolaziti kroz seriju oštrih i uskih zavoja u velikoj tami.

Operacija spašavanja je veoma opasan zadatak, navode lokalni mediji i agencije.

Izvor: Agencije