UN kritizira izraelski plan o rušenju sela palestinskih beduina

Izrael, Beduini, Rušenje, Selo, Vojnici
Iz UN-a upozoravaju da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje okupatorskoj strani uništavanje ili oduzimanje privatne imovine (EPA)

Ujedinjeni narodi izrazili su duboku zabrinutost zbog odluke izraelskih vlasti da sruše beduinsko selo Han el-Ahmer, koje se nalazi u blizini zida razdvajanja u okupiranom Istočnom Jeruzalemu.

Izraelci navodno planiraju “premjestiti” ovo selo kako bi imali prostora za izgradnju više židovskih naselja, ali UN takvu odluku smatra diskriminatornom.

Glasnogovornica UN-ove agencije za ljudska prava Liz Throssell novinarima u Ženevi je kazala kako su dobili informacije da izraelske vlasti planiraju srušiti selo Han el-Ahmer-Ebu el-Helu u kojem živi beduinska zajednica.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog navoda da se izraelske vlasti spremaju narednih dana srušiti spomenuto selo”, rekla je Throssell, kako prenosi Anadolija.

Polovina stanovnika djeca i maloljetnici

Ona je naglasila da u selu živi 181 stanovnik od čega više od polovice njih čine djeca i maloljetne osobe.

Zatražila je od izraelskih vlasti da ne provede odluku o rušenju sela te da poštuju pravo stanovnika da ostanu živjeti u svojim domovima.

“Osim toga, međunarodno humanitarno pravo zabranjuje okupatorskoj strani uništavanje ili prisilno oduzimanje privatne imovine”, kazala je Throssell.

Vrhovni sud Izraela je u svibnju donio odluku kojom se odobrava rušenje kuća palestinskih beduina koje se nalaze u blizini zida razdvajanja u okupiranom Istočnom Jeruzalemu.

Izvor: Agencije