Uhapšen Turčin okrivljen za smrt ruskog pilota

Serkan Kurtulus osumnjičen za ubistvo ruskog pilota Olega Peškova u Siriji 2015. godine (Arhiva)

U Gruziji je, po potjernici Interpola, uhapšen turski državljanin Serkan Kurtulus, osumnjičen za ubistvo ruskog pilota Olega Peškova u Siriji 2015. godine, prenio je turski list Hurriyet.

Kurtulus, koga su Rusi opisali kao šefa mafijaške grupe koja je u novembru 2015. godine ubila ruskog pilota Olega Peškova, uhapšen je u Tbilisiju 29. juna i nalazi se u zatvoru u gruzijskom gradu Rustavi, jugoistočno od prijestolnice, a list navodi da je Turska zatražila njegovo izručenje.

Kriminalna grupa kojoj pripada vršila je krivična djela u najvećim gradovima Turske, među kojima u Ankari, Istanbulu i Izmiru.

‘Sivi vukovi’

U raciji koju je provela turska policija uhapšeno je 49 pripadnika te kriminalne grupe, međutim, Kurtulus je uspio pobjeći u Gruziju, nakon čega je Turska od Interpola zatražila da raspiše potjernicu.

Kurtulus je među 18 osoba koje se sumnjiče za ubistvo ruskog pilota.

U novembru 2015. godine turski lovci su oborili ruski Su-24 kod granice sa Sirijom, a odmah po obaranju lokalne proturske snage ubile su ruskog pilota.

Član turske Kurtulusove ultra desničarske organizacije “Sivi vukovi” Alparslan Celik prvobitno je preuzeo odgovornost za ubistvo ruskog pilota, ali je kasnije odbio priznati krivicu.

Izvor: Agencije