Uhapšen bivši malezijski premijer

Navodna korupcija državnog fonda 1MDB pomogla je neočekivanom porazu Najibove koalicije (EPA)

Bivši malezijski premijer Najib Razak uhapšen je u Kuala Lumpuru, javljaju državni mediji, pod optužbom da je ukrao i „oprao“ novac državnog investicionog fonda.

Advokat Najibove porodice rekao je za Channel News Asia da će bivši malezijski čelnik biti optužen za svoju ulogu u skandalu sa 1MDB fondom.

Ranije danas malezijska antikorupciona agencija ispitivala je Riza Aziz, Najibovog posinka i hollywoodskog producenta.

Navodna korupcija državnog fonda 1MDB pomogla je neočekivanom porazu Najibove koalicije na izborima održanim 9. maja. Nova vlada ponovo je otvorila istragu koja je bila ugušena dok je Najib bio na funkciji.

Zamrznuti računi

Ranije je Malezija zamrznula stotine bankovnih računa za koje se vjeruje da su povezani s državnim fondom 1Malaysia Development Berhad, saopćili su zvaničnici.

Specijalne Vladine snage, koje ispituju korupcijski skandal u koji je uključen ovaj fond, izjavile su da su zamrznule 408 bankovnih računa na kojima je bilo 272 miliona dolara.

“Vjeruje se da su računi povezani sa zloupotrebom fonda 1MDB. Uključuju gotovo 900 transakcija napravljenih između marta 2011. i septembra 2015, godine”, navodi se u saopćenju.

Sredstva na zamrznutim računima dolaze od pojedinaca, političkih partija i nevladinih organizacija, dodaje se, bez otkrivanja imena.

Najib je dao ostavku na mjesto lidera stranke nekoliko dana nakon što je koalicija predvođeba UMNO-om, koja je vladala Malezijom više od 60 godina, pobijeđena na izborima 9. maja.

Najib je pod istragom zbog optužbi da su milijarde dolara nestale sa fonda 1MDB, kojeg je on osnovao, što on negira.

Policija otkrila gotovinu 

Nedavno je izvršena racija u prostorijama koje se povezuju s bivšim premijerom i njegovom porodicom, a policija je otkrila gotovinu i druge vrijedne predmete, kao što su luksuzne torbe, za koje se vjeruje da su pripadale njegovog supruzi Rosmah.

Međutim, nikakve optužnice protiv njih tada nisu podignute.

Najib je rekao da su zaplijenjene stvari pokloni prijatelja i stranih lidera, uključujući članove kraljevskih porodica, koje je dobio specijalnim prilikama, kao što su službene posjete i rođendani.

Izvor: Al Jazeera i agencije