U kojim zemljama superbogati čuvaju svoj novac?

Udio Hong Konga je jedna od poreznih oaza (EPA)

Prema studiji konsultantske firme Boston Consulting Group (BCG), offshore imovina najbogatijih ljudi na svijetu porasla je za šest posto u 2017. godini i sada iznosi 8.200 milijardi dolara.

Francuski list Les Echos, koji je prenio ovu vijest, pripisuje to prednosti offshore-a, u bukvalnom prijevodu ”van granica”, koja im omogućava da iskoriste povoljnije nacionalno oporezivanje, što je ponekad blizu 0 posto.   

List navodi da zemlje poznate kao ”poreske oaze” igraju ključnu ulogu u ovom pitanju, jer imaju posebnu korist od priliva kapitala na svoje tržište.

Švicarska prednjači među zemljama u koje bogati ulažu svoj novac. Šta više, privlačenje tih sredstava gotovo je postao sastavni dio švicarskog identiteta. U 2017. godini, Švicarska, koja je zauzela 19. mjesto među najvećim svjetskim ekonomijama sa BDP-om od 700 milijardi dolara, imala je 2.3 milijarde dolara vrijednog kapitala od bogatih stranaca, posebno Nijemaca, Francuza i Saudijaca, navodi BCG.   

Poreski rajevi

Švicarska je mnogo ispred zemalja koje je slijede na ljestvici, iako Hong Kong i Singapur također privlače mnogo kapitala od bogatih stranaca, posebno iz Azije. 

Udio Hong Konga u ovim sredstvima u 2017. godini iznosio je oko 1.100 milijardi dolara, a Singapura 900 milijardi dolara. Ova dva azijska ”poreska raja”  privlače uglavnom bogate ljude iz Kine, Tajvana i Japana.   

Iza ovog vodećeg tria dolaze i druge zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država. Zahvaljujući Dalawareu i drugim poreskim rajevima na svom tlu, ova svjetska sila privlači kapital bogatih stranaca (700 milijardi dolara) uglavnom iz Meksika, Kine i Argentine.   

Osim SAD-a, tu je još i Velika Britanija, iako tu priliv kapitala ima tendenciju usporavanja (300 milijardi dolara), prema BCG-u. Tu su i druge zemlje poznate po svom izuzetno povoljnom oporezivanju, kao što su anglo-britanska ostrva (500 milijardi dolara) i Luksemburg (300 milijardi dolara).

Izvor: Agencije