Pompeo planira treću posjetu Pjongjangu

Pompeo se sprema za novu posjetu Pjongjangu (EPA)

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo sprema se da ove nedjelje ponovo posjeti Sjevernu Koreju, dok stručnjaci upozoravaju da su planovi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da u roku od godinu dana “rasturi” sjevernokorejske programe nuklearnog naoružanja i raketa u isto vrijeme nerealni i riskantni, prenosi AP.

State Department je objavio da će Pompeo u petak, 6.jula, stići u posjetu Pjongjangu, treću za tri mjeseca. 

Ovo će biti prva posjeta nekog visokog zvaničnika SAD-a od historijskog sastanka Trumpa sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, održanog 12. juna u Singapuru, na kojem se Kim obavezao na “potpunu denuklearizaciju” korejskog poluostrva.

Završiti proces za godinu dana

Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton izjavio je prethodno da SAD imaju plan za okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa Sjeverne Koreje “za godinu dana”, a neki eksperti iznose otvorene sumnje da je to moguće.

Bolton je u intervjuu za CBS-u najavio da će Pompeo uskoro razgovarati o tome sa Pjongjangom.

“Državni sekretar Mike Pompeo razgovaraće o tome sa Sjevernokorejcima u bliskoj budućnosti, o tome kako zaista demontirati cijeli njihov program oružja za masovno uništenje i balističke rakete za godinu dana”, rekao je Bolton.

Izvor: Agencije