Ljubljana traži pojašnjenja o pojačanim protumigrantskim mjerama

Slovenija, Granica, Izbjeglice, Migranti
Slovenija od ilegalnih migracija efikasno štiti granicu Schengenskog prostora (EPA)

Slovenska Vlada zatražit će od Njemačke i Austrije dodatna pojašnjenja o potezima koje planiraju poduzeti na granicama u vezi sekundarnih migracija, objavilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Austrijske vlasti najavile su u utorak da će pojačati mjere za zaštitu od ilegalnih migracija prema granici s Italijom i Slovenijom ako u Njemačkoj stupe na snagu mjere koje su u ponedjeljak dogovorile Kršćansko demokratska i Kršćansko-socijalna unija, sestrinske stranke u vladi kancelarke Angele Merkel.

“Spremni smo poduzeti mjere za zaštitu naših južnih granica, osobito s Italijom i Slovenijom”, kazao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, nakon najave dogovora po kojem će Njemačka ilegalne migrante odbijati već na granici s Austrijom.

Slovenski mediji u utorak navode da bi se, zbog budućih poteza Njemačke, možda mogao dogoditi domino-efekat zatvaranje unutrašnjih granica Schengena.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da nije obaviješteno o planovima Austrije i Njemačke, ali će zatražiti dodatna pojašnjenja o njihovim namjerama.

Čuvanje Schengenskog prostora

Slovenija efikasno od ilegalnih migracija štiti svoju južnu granicu s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengenskog prostora na jugoistoku Evrope, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova za javnost.

Krajem juna Slovenija je protestirala protiv vježbe austrijske vojno-policijske jedinice “Pume” na slovensko-austrijskoj granici, nedaleko od graničnog prelaza Spielfeld/Šentilj, ocijenivši da nije bilo razloga za takvu vježbu odvraćanja migranata kojom se simuliralo ponavljanje velike migrantske krize 2015/16. godine.

Ilegalne migracije u odnosu na tadašnji veliki migrantski val smanjene su za 95 posto, objavila je Ljubljana, a premijer tehničke vlade Miro Cerar tu je vježbu nazvao pomalo provokativnom prema Sloveniji u odnosu na pravo stanje.

Prema njegovoj ocjeni, slovenska policija, zajedno s hrvatskom, na granici dobro radi, sprečavajući ulazak ilegalnih migranata u Schengenski prostor, prenosi Hina.

Izvor: Agencije