Kurz: Ostvarenje ideala Evrope s integracijom zapadnog Balkana

Sebastian Kurz se u utorak nalazi u posjeti Prištini (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu predstavio programe predsjedavanja Austrije Evropskom unijom i najavio da će pitanje migracija imati najviši prioritet tokom idućih mjeseci.

Migracijska kriza stvorila je nesigurnost među evropskim građanima, a “zaštita evropskih granica mora biti naš najviši prioritet i mora doći do promjene u našoj migracijskoj politici”, kazao je austrijski kancelar.

Prioritet austrijskog predsjedavanja stoga će biti podržavanje snažnije zaštite vanjskih granica kako bi se sačuvala otvorenost granica unutar Unije, a pružilo sigurnost građanima EU-a, najavio je Kurz na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Slogan austrijskog šestomjesečnog predsjedavanja EU-om je “Evropa koja štiti”.

‘Austrija želi graditi mostove’

Kurz je istakao kako se pojam zaštite u austrijskom programu ne odnosi samo na granice i zaštitu od ilegalne migracije, nego i na zaštitu socijalne sigurnosti evropskih građana.

Pored pitanja migracija, Beč posebno ističe razvoj digitalne privrede, kako bi se osnažila konkuretnost EU-a i važnost stabilnosti zapadnog Balkana i približavanje te regije Uniji.

“Smatram da ideal Evrope može biti ostvaren tek kada se zapadni Balkan integrira u EU”, rekao je Kurz i najavio da će Austrija podržavati proces priključivanja zemalja regije Uniji.

Austrija želi graditi mostove i pomoći u prevladavanju razlika i napetosti u Evropi, kazao je on.

Kurz je u govoru europarlamentarcima kao interes EU-a istakao i važnost razvoja i stabilnosti Afrike.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je pozdravio najavljeni angažman Beča na rješavanju pitanja migracija.

On je istakao kako je potrebno zaustaviti migrantsku rutu preko Balkana te napomenuo kako se “priljev migranata zaustavlja u Africi”.

‘Marshallov plan’ za Afriku

“EU mora intervenirati na tom kontinentu“, rekao je Tajani i napomenuo da se “bez Marshallovog plana za Afriku ne može riješiti problem”.

“Nije više moguće gubiti vrijeme u pitanju migracija i zato cijenim stav austrijskog kancelara”, kazao je Tajani i ocijenio kako se reforma sistema azila u EU ne može odlagati te da je treba provesti do kraja godine.

Tajani i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ocijenili su austrijski program proevropskim i posebno važnim ocijenili najavljeni angažman na jačanju vanjskih i očuvanju otvorenosti unutrašnjih granica Unije.

“Problemi imigracija se ne rješavaju zatvaranjem unutarnjih granica”, kazao je Tajani.

Austrija je 1. jula od Bugarske preuzela predsjedavanje Vijećem EU-a, a prije austrijskog kancelara rezultate bugarskog predsjedavanja europarlamentarcima iznio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Izvor: Agencije