Kurz: Nema sporazuma o migrantima na štetu Austrije

Austrijski kancelar smatra da bi trebalo naći mehanizam kojim bi se spriječilo da migranti brodovima kreću prema Evropi (EPA)

Austrija sasvim sigurno neće zaključivati nikakve sporazume na svoju štetu, poručili su čelnici Vlade u Beču povodom dogovora u Njemačkoj o mjerama protiv ilegalne migracije.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na izvanrednoj je konferenciji za novinare rekao da je Austrija pripremljena za mjere koje bi podrazumijevale zatvaranje granica Njemačke.

“Spremni smo da na nacionalne mjere Njemačke odgovorimo na našim granicama, posebno na južnim”, poručio je Kurz.

Očekuje da Njemačka u najskorije vrijeme razjasni svoj dogovor, dodajući da je Austrija spremna provesti nacionalne mjere.

“Zalagat ćemo se i dalje za europsko rješenje kako bismo osigurali da ono što je u Vijeću Europske unije promijenjeno u glavama sudionika bude primijenjeno. Naš veliki cilj je da smanjimo ilegalnu migraciju i zato imamo simpatije prema svim idejama koje idu u tom smjeru, ali ne na štetu Austrije”, naveo je austrijski kancelar.

Ipak ne može predvidjetii koje će mjere Njemačka poduzeti, kao ni reakcije koje će na to Austrija primijeniti. Ponovio je da Austrija neće prihvatiti ništa što je na njenu štetu.

Pomoći ljudima u nevolji

Prema njegovim riječima, treba naći mehanizam kojim bi se spriječilo da migranti brodovima kreću prema Europi, jer bi se time spriječila utapanja.

“Austrija se protivi tome da migranti podnose zahtjeve za azil u prihvatnim centrima izvan granica EU, odnosno u Africi, jer bi to bilo neiskreno prema tim državama u kojima bi centri bili uspostavljeni. Rješavanje takvih molbi bi dugo trajalo, a njihov boravak, ali i centri, postali bi neprivlačni drugim migrantima”, smatra Kurz. 

Naveo je i da se Austrija zalaže da se “pomogne ljudima u nevolji” i da ta pomoć treba biti pružena na mjestu događaja, s obzirom da se, kako je naveo, istom količinom novca koji je potreban za opskrbu azilanata u Europi može pružiti pomoć mnogo većem broju ljudi u Africi.

“Pogrešna politika migracije proteklih godina bila je možda blaga u tonu, ali je dovela u opasnost Schengen i do razdora u EU, a prolazili su ne oni kojima je potrebna pomoć, već oni koji su imali novac da plate krijumčare. I to je izazvalo mnogo žrtava na moru. Želimo novu politiku, koja treba svakako da bude efikasnija”, poručio je austrijski kancelar.

Izvor: Agencije