Juncker: Njemački dogovor u skladu sa zakonima EU-a

Jean-Claude Juncker, EU, Evropska komisija
Moramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazuma (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker smatra da je dogovor koji je Njemačka postigla s drugim državama članicama Evropske unije o migracijama u skladu sa zakonima EU-a.

“Nismo detaljno prostudirali prijedlog koji su postigle Kršćansko-demokratska unija Njemačke i Kršćansko-socijalna unija Bavarske, pitali smo pravnu službu Komisije i na prvi pogled mi se čini da je u skladu sa zakonima EU-a, ali ono što zahtijeva od drugih ne može se predvidjeti danas”, rekao je Juncker, prenosi agencija Ansa.

On je pozitivno prihvatio dogovor, kako navodi Reuters, ali je dodao da je neophodna podrška država članica EU-a da bi bio uspješno proveden.

‘Ček bez pokrića’

Treći koalicioni partner njemačke kancelarke Angele Merkel, Socijaldemokratska partija Njemačke, nije odmah prihvatila dogovor, rekavši da treba vremena da razmotri “kompromis”.

Jedan od zvaničnika SPD-a rekao je za Reuters da dogovor vidi kao “ček bez pokrića”.

Iako je malo vjerovatno da će evropske diplomate odbiti njemački dogovor o migracijama s drugim državama članicama Unije, pravni stručnjaci EU-a proučavaju taj dogovor, navodi Reuters.

Upitan da li je dogovor u skladu sa zakonima EU-a ili ih krši, neimenovani evropski zvaničnik kazao je za agenciju da stručnjaci trenutno proučavaju dogovor.

Dogovor podrazumijeva da se na njemačko-austrijskoj granici postave tranzicioni kampovi za migrante.

CSU je zahtijevala da se sa njemačkih granica odbiju migranti koji su registrirani u drugim državama EU-a.

‘Politička misija’

Neimenovani zvaničnik objašnjava da zakoni EU-a o azilu predviđaju i tranzitne zone na teritoriji država članica EU-a, gdje bi migranti i izbjeglice bili procesuirani.

“Iako krši zakone EU-a – koliko drugih stvari nije u skladu s običajnim pravom, pogotovo kada su migracije u pitanju. Ovo je politička misija kako bi se spriječile turbulencije u Njemačkoj i kao takva će biti i usvojena”, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Drugi, također neimenovani, sagovornik Reutersa kaže da će trebati puno vremena da se uspostave tranzitni centri, a kamoli da se postignu bilateralni dogovori s Austrijom, Italijom i drugim zemljama po pitanju migranata.

Izvor: Agencije