Iran: Hapšenjima se želi sabotirati Rouhanijeva posjeta Evropi

Za posjetu Hassan Rouhanija se kaže da je 'ključna' za budućnost iranskog nuklearnog sporazuma (EPA)

Iran je saopćio da može dokazati da nije imao ništa s navodnom zavjerom u svrhu izvršavanja bombaškog napada na sastanak iranske opozicije u Francuskoj, u vrijeme kada je Austrija objavila da je jednom Irancu ukinula diplomatski status nakon što je uhapšen u Njemačkoj u sklopu tog slučaja.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi rekao je da su dvoje osumnjičenih u Belgiji zapravo članovi grupe Mudžahedini naroda, dio opozicionog bloka u egzilu koji želi okončati klerikalnu vlast šiitskih muslimana u Iranu.

“Uhapšeni u Belgiji su poznati članovi te terorističke organizacije i iranske vlasti… su spremne pružiti potrebnu dokumentaciju kako bi se razjasnile dimenzije tog scenarija”, kazao je Kasemi, a prenijela je novinska agencija Irna.

Hapšenje u Belgiji

Belgijske vlasti u ponedjeljak su uhapsile supružnike iranskog porijekla i optužile ih za pripremanje terorističkog napada u Francuskoj na pripadnike iranske opozicije, a ova je utvrdila da iza svega stoji službeni Teheran.

Par je planirao izvesti napad tokom velikog skupa u francuskom mjestu Villepinte, nedaleko od Pariza, u subotu, koji je organizirala iranska opoziciona grupa Mudžahedini naroda, piše u saopćenju njemačkog državnog tužiteljstva.

Na skupu su bili i advokat američkog predsjednika Rudy Giuliani te bivši predsjednik američkog Kongresa Newt Gingrich.

Par u tridesetim godinama, Amir S. i njegova supruga Nasimeh N., belgijski su državljani iranskog porijekla.

Mudžahedini naroda su opoziciona grupa čije je djelovanje službeni Teheran zabranio.

Amir S. i Nasimeh N. uhapšeni su u predgrađu Briselu u njihovom automobilu, u kojem je pronađeno i pola kilograma eksploziva te detonator, navodi se u saopćenju državnog tužiteljstva.

Privođenje u Francuskoj

Policija je nakon toga, tokom vikenda, obavila pretres još pet domova u istom predgrađu.

Državno tužiteljstvo saopćilo je da je u Francuskoj privedena osoba za koju se vjeruje da im je bila pomagač.

Objavljeno je da je riječ o Merhadu A.

Istovremeno je u Njemačkoj policija na ispitivanje privela iranskog diplomatu zaposlenog u austrijskoj ambasadi u Beču.

On je osumnjičen da je bio u kontaktu s dvoje uhapšenih u Belgiji.

Kasemi je odbacio optužbe protiv diplomatam nazvavši ih neutemeljenima.

Zahvaljujući koordiniranoj akcijim spriječen je teroristički napad, ističe se u saopćenju.

‘Ključna’ posjeta Evropi

Nacionalno vijeće iranskog otpora, koje je blisko Mudžahedinima naroda, optužilo je u ponedjeljak režim u Teheranu da je osmislio napad u Villepinteu.

Ove su informacije objavljene uoči posjete iranskog predsjednika Hasana Rouhanija Evropi, za koju se kaže da je “ključna” za budućnost iranskog nuklearnog sporazumam iz kojega su se povukle Sjedinjene Američke Države.

Kasemi je optužio Mudžahedine naroda da su proveli taj scnarij kako bi utjecali na evropsku posjetu Rouhanija i naškodili iranskoj poziciji.

Izvor: Agencije