Embargo na iransku naftu je ‘čista imaginacija’ SAD-a

Hassan Rouhani je nakane SAD-a opisao kao pretjerane izjave koje se neće nikada realizirati (EPA)

Sjedinjene Američke Države neće nikad uspjeti spriječiti Iran u izvozu nafte, izjavio je u ponedjeljak iranski predsjednik Hassan Rouhani, tokom posjete Švicarskoj, i nazvao objavu američkog State Departmenta “čistom imaginacijom”, prenose agencije.

Od povlačenja SAD-a u maju iz iranskog nuklearnog sporazuma, sklopljenog 2015. godine, Washington je najavio ponovno uvođenje sankcija protiv Irana te izrazio namjeru da se iranski prihodi od prodaje sirove nafte “odmah smanje na nulu”.

To je u ponedjeljak rekao politički direktor State Departmenta Brian Hook.

Imperijalistička politika SAD-a

“Riječ je o pretjeranim izjavama, koje se neće nikada realizirati”, odgovorio je iranski predsjednik na konferenciji za novinare u Bernu zajedno sa švicarskim predsjednikom Alainom Bersetom.

“U slučaju takvog scenarija, SAD bi nametnuo imperijalističku politiku, pritom flagrantno kršeći međunarodne zakone”, istaknuo je Rouhani.

“Riječ je o čistoj imaginaciji, nepravednoj i neutemeljenoj. Dakle, tvrdi se da bi svi proizvođači nafte smjeli izvoziti svoju naftu, uz izuzetak Irana”, zaključio je.

Washington je zaprijetio kažnjavanjem stranih kompanija ako budu sarađivale i poslovale s Teheranom.

Berset je dodao kako je SAD “uvjeren u to da u svijetu ima dovoljno kapaciteta za proizvodnju dodatne količine nafte”.

Neravnoteža na tržištu nafte

Saudijska Arabija, prvi svjetski izvoznik nafte, u utorak je objavila da je spremna iskoristiti svoje raspoložive kapacitete kako bi se povećalo vađenje sirove nafte i na taj se način tržište dovelo u ravnotežu.

“Saudijska Arabija spremna je, po potrebi, početi koristiti svoje raspoložive kapacitete da bismo se u budućnosti suočili s bilo kakvim oscilacijama na tržištu”, objavljeno je u saopćenju Vijeća ministara i nakon sjednice kojom je predsjedao kralj Salman.

Njegova izjava potvrđuje nedavne objave američkog predsjednika Donalda Trumpa i Bijele kuće.

Rouhani je zaprijetio prekidom isporuke nafte iz susjednih zemalja ako Washington i dalje bude pritiskao sve zemlje da prestanu kupovati iransku naftu.

Njegova izjava, objavljena u utorak na web stranici iranskog Predsjedništva i djelimično ponovljena na konferenciji za novinare u Švicarskoj, može se tumačiti na razne načine, piše Reuters i dodaje da na pitanje novinara je li riječ o prijetnji Rohani nije želio pojasniti svoju izjavu.

Iranski dužnosnici u prošlosti su prijetili blokadom Hormuškog prolaza, jednog od najvažnijih geopolitičkih područja na svijetu, uz Bab el-Mandeb, Suez, Gibraltar i Panamski kanal.

Milioni barela prođu kroz Hormuz

Kroz tu dodirnu tačku Islamske Republike Iran, Sultanata Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata u svijet odlazi oko 20 posto svjetske nafte te preko 35 posto sve nafte koja se prevozi morskim putem.

Prosječno 14 tankera svakodnevno prođe Hormuz, noseći pritom 17 miliona barela sirove nafte.

Većina, odnosno 85 posto, nafte završi u Japanu, Indiji, Južnoj Koreji i Kini.

Izvor: Agencije