Egipat: Sud izrekao 75 smrtnih kazni

Poslije svrgavanja Mursija egipatske vlasti pokrenule su kampanju protiv njegovih pristalica (Al Jazeera)

Egipatski sud je danas izrekao preliminarne smrtne kazne za 75 osumnjičenih koji se povezuju sa protestnim kampom u Kairu 2013. godine, koji je nasilno uklonjen, kazao je izvor blizak sudu.

Sud je optužene uputio na vrhovnu vjersku vlast Velikom muftiji, zbog razmatranja smrtnih kazni koje su im izrečene zbog optužbi od ubistava do blokade puteva.

Egipatski zakon od sudova zahtjeva da prije pravosnažne presude o smrtnoj kazni slučajeve upućuju na razmatranje Velikom muftiji, iako njegova odluka nije obavezujuća.

Sud je 8. septembar odredio kao datum za izricanje pravosnažne presude.

Među optuženima je nekoliko lidera Muslimanske braće, kao što su Essam al-Erian i Mohamed el-Beltagi, ali i imami Safwat Hegazi i Wajdi Ghoneim.

Egipatska vojska svrgnula je legalno izabranog predsjednika Mohameda Mursija u državnom udaru sredinom 2013. godine, nakon što je na vlasti bio svega godinu dana.

Ubijeno više od 1.000 ljudi

U augustu iste godine snage sigurnosti nasilno su uklonile veliki kamp u kojem su bili demonstranti koji su podržavali Mursija na Trgu Rabaa al Adawiya.

Zvanične procjene govore da je u nasilnom razbijanju kampa stradalo 632 ljudi, dok organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da ih je ubijeno više od 1.000.

Poslije svrgavanja Mursija egipatske vlasti pokrenule su kampanju protiv njegovih pristalica, ubivši stotine ljudi, dok ih je na hiljade poslano iza rešetaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO